't Spectrum op de schop: bestuur vertrekt

SCHIJNDEL – Het bestuur van Cultureel Centrum ’t Spectrum in Schijndel vertrekt. De gemeente Meierijstad gaat 95.000 euro uittrekken voor twee adviseurs die schoon schip moeten maken. Mogelijk dat de BV ’t Spectrum een heel andere bestuursvorm krijgt waarbij het beheer van het gebouw en de programmering uit elkaar worden gehaald.

Het rommelt al jaren bij het culturele centrum van Schijndel. Vorig jaar december vertrok algemeen manager Maartje van der Schoot nadat ze nog maar goed en wel aan de slag was gegaan na een roerige bestuurlijke periode.

Een aantal jaren geleden vertrok algemeen manager Sylvia Rutten na onenigheid als algemeen manager. Ze werd tijdelijk opgevolgd door Berry Fransen. Die vertrok naar het Theater aan de Parade in Den Bosch waar hij hoofd techniek en gebouwen werd. Een aantal jaren geleden vertrok Hans Fassbender ook al bij ’t Spectrum na onenigheid.

Roerige jaren

Van der Schoot kwam van Theater Markant in Uden, waar ze adjunct-directeur was. Ze stond voor de taak de rust te herstellen bij ’t Spectrum na een paar roerige jaren en ze moest mede vormgeven aan de samenwerking met De Blauwe Kei in Veghel.

Na anderhalf jaar ging ook Maartje van der Schoot weg. Ze gaf daarvoor persoonlijke redenen aan. Het bestuur liet weten dat ze het besluit van de algemeen manager betreurde.

Nu is het dus aan het bestuur om op te stappen, zoals het al eerder van plan was. Volgens de gemeente en het bestuur is het de beste oplossing om ’t Spectrum toekomstbestendig te maken met een nieuw bestuur.

Er komt een extern adviseur die gaat onderzoeken wat de beste juridische en economische structuur is voor ’t Spectrum. Mogelijk dat daar een andere bestuursvorm uit komt dan een BV.

Er komt ook een externe adviseur die de dagelijkse leiding over ’t Spectrum krijgt.

Gemeente heeft waardering voor het bestuur

In een gezamenlijke verklaring van het bestuur van ’t Spectrum en de gemeente staat dat het bestuur vorig jaar al heeft aangegeven in 2021 te willen vertrekken. Toen is ook afgesproken te onderzoeken of de vastgoedsituatie en de culturele exploitatie niet beter uit elkaar gehaald zouden kunnen worden.

Dat onderzoek heeft ertoe geleid dat er nu een nader onderzoek komt naar een nieuwe bestuursvorm. In het licht daarvan heeft het huidige bestuur besloten om – zoals eerder al was afgesproken – ook werkelijk te vertrekken en ruimte te bieden aan nieuwe bestuurders.

Het college van burgemeester en wethouder schrijft in de gezamenlijke verklaring dat het grote waardering heeft voor het bestuur, dat uit vrijwilligers bestaat. Dat bestuur heeft veel energie en kwaliteit gestoken in het beheren en exploiteren van ’t Spectrum. De nieuwe podiumzaal trok na de opening in 2019 al 20.000 bezoekers. Hoewel in een aantal jaren tijd vier directeuren vertrokken is de financiële situatie van het cultureel centrum in Schijndel goed.

De podiumzaal van 't Spectrum