't Lijnt vreest windmolens Meierijstad èn Laarbeek

MEIERIJSTAD – De vierde en voorlopig laatste informatieavond over zoekgebieden voor windmolens in Meierijstad was meteen één van de drukste. Zo’n honderd mensen haakten aan bij de Zoom-bijeenkomst.

“Digitaal vergaderen heeft z’n beperkingen, maar als we deze avond in een zaal hadden gehouden, dan hadden we extra stoelen aan moeten slepen,” aldus wethouder Harry van Rooijen.

Dat had er mee te maken dat het zoekgebied dat woensdagavond werd besproken in ’t Lijnt ligt, vlakbij Keldonk. Het is ook het zoekgebied dat het dichtst bij buurgemeente Laarbeek ligt. Een aantal deelnemers kwam uit die gemeente.

Dat was meteen één van de kwesties waarover vragen werden gesteld. Want, wilde iemand weten, als Laarbeek aan de andere kant van de Keldonkse bossen drie windmolens plaatst wonen wij dan tussen zes windmolens?

Molens in grensgebied

Laarbeek is inderdaad aan het onderzoeken of dicht bij de grens met Meierijstad windmolens geplaatst kunnen worden. Beide gemeenten trekken daar samen in op.
Een cluster van windmolens moet uit minimaal drie stuks bestaan. Het kan zo zijn dat in de toekomst zo’n cluster van drie molens in een grensgebied komt. Bijvoorbeeld twee op grondgebied van Meierijstad en één op grondgebied van Bernheze of Laarbeek. Of andersom.

De vragen tijdens de voorlopig laatste vergadering waren overwegend dezelfde als tijdens de andere drie vergaderingen. Ze gingen over afstand tussen woningen en windmachines, over capaciteitsproblemen bij electriciteitsstations en wordt er rekening gehouden met de gezondheid van de omwonenden?

Er werd ook gevraagd of Meierijstad datacentra toestaat die bekend staan als energieslurpers. De gemeente Meierijstad heeft daar geen uitspraak over gedaan, het is aan de politiek daar iets van te vinden.

Recreatie en vliegverkeer

Er waren ook vragen over vliegverkeer. Volgens sommige mensen kunnen windmolens voor problemen zorgen voor het radarsysteem van vliegbasis Volkel. Dat bleek nog niet onderzocht te zijn. Dat komt allemaal nog.

Specifiek met betrekking tot ’t Lijnt wilden mensen weten hoe het kan dat er vergunningen worden verleend voor recreatievoorzieningen en tegelijk windmolens worden toegestaan.

Van toestaan is voorlopig nog geen sprake. De gemeente Meierijstad heeft de afgelopen weken vooral geïnformeerd en reacties opgehaald. Dat proces gaat dit jaar verder en het duurt nog jaren voordat de eerste windmolen wordt opgebouwd. Bureau Pondera, dat onderzoekt of er sowieso windmolens in Meierijstad kunnen geplaatst, heeft nog jaren werk. Volgens één van de deelnemers hoeven mensen in de buurt van 't Lijnt zich geen zorgen te maken. "Als Pondera echt onafhankelijk is hoeven wij ons niet ongerust te maken want natuur- en cultuurhistorisch gezien is 't Lijnt/Geregt een voorbeeld van waar je dus geen windmolens wilt plaatsen."

Na de informatieavonden over de vier verschillende zoekgebieden volgt er nu als eerste op 17 mei een algemene informatieavond. Daarvoor krijgen de mensen die vragen hebben gesteld in de chats tijdens de Zoom-bijeenkomsten in de mail antwoorden krijgen.