Struikelstenen voor neven Wolf gelegd in Veghel

VEGHEL – Zondag 8 mei zijn in Veghel twee struikelstenen gelegd voor het huis aan de Gasthuisstraat 5 ter nagedachtenis aan de neven Nico en Nico Nathan Wolf. Stichting Struikelstenen Meierijstad legde ruim een maand eerder de eerste twee struikelstenen nam het initiatief voor Rosa Meijer-de Groot en haar broer Job de Groot aan de Veghelse NCB-laan.

Voorafgaand aan de legging van de struikelstenen waren er toespraken van onder meer de voorzitter van de Stichting Struikelstenen Meierijstad en van nabestaanden van de neven Wolf. Door de levensverhalen van ‘kleine’ en ‘grote’ Nico te memoreren kregen deze twee slachtoffers van de holocaust hun gezicht en naam terug. Hoe en waar de jongemannen precies aan hun einde zijn gekomen zal altijd onopgehelderd blijven. De struikelstenen zijn een belangrijke blijvende herinnering aan hun lot, maar óók aan hun bestaan.

Actueel
Ongeveer 100 belangstellenden, waaronder burgemeester van Rooij en Wim van der Donk, rector magnificus van Tilburg University, waren aanwezig bij de plechtigheid die om 14.00 uur begon. Zij kregen de gelegenheid om op de struikelstenen een bloempje of steen te leggen. Voorafgaand hieraan werd de Kaddisj in het Hebreeuws en Nederlands opgezegd. Dit is een van de oudste en belangrijkste Joodse gebeden. De waardige ceremonie. Een oudere omstander, die als kind de Tweede Wereldoorlog nog meemaakte, was onder de indruk van de plechtigheid. Herinneren is belangrijk, vindt hij. Zeker op dit moment waarin we lijken te vergeten dat oorlog onmenselijk is. “We moeten ook na meer dan 75 jaar nog steeds leren van de Tweede Wereldoorlog. Oorlog brengt niets goeds en dat mogen we nooit vergeten.”

Beeldverhaal
De struikelstenen zijn een zichtbare herinnering aan de Joodse slachtoffers die weggevoerd en vermoord zijn tijdens de holocaust. In nauwe samenwerking met Stichting Struikelstenen Meierijstad werkt Omroep Meierij aan een reportage over de struikelstenen, waarin het verhaal van Rosa Meijer-de Groot, Job de Groot, Nico Wolf en Nico Nathan Wolf verteld wordt.