Struikelstenen voor neven Wolf

Nco Nathan Wol tijdens zijn mobiliatie
Fotograaf: Stichting Struikelstenen Meierijstad

VEGHEL - Ooit woonden ze aan de Gasthuisstraat 5 in Veghel: de neven Nico en Nico Nathan Wolf. Ze hebben allebei de holocaust niet overleefd. Ter herinnering aan hun gruwelijke lot werden zondag 8 mei 2022 om 14.00 uur twee struikelstenen voor hun huis aan de Gasthuisstraat 5 in Veghel gelegd.

Nico Nathan Wolf – met de bijnaam kleine Nico - werd in 1915 geboren in Doetinchem. Zijn vader kwam uit Veghel en was veehandelaar. Nico was de tweede in een gezin van vier kinderen. Zijn oudste broer Philip en zijn ouders overleden net als hij in een cocentratiekamp. Zijn jongere zussen Rozette en Roza overleefden de verschrikkingen van de oorlog. Ook zijn naamgenoot en neef Nico – met de bijnaam grote Nico – overleed door ziekte en ontbering.
Dienstplicht
Grote Nico was de zoon van de Veghelse jute zakken-fabrikant Max Wolf. Zijn ouders en broer vluchten op 10 mei 1940 Nederland uit. Zij zullen na daardoor de oorlog overleven. Nico zat in dienst en kon daardoor niet mee. Kleine Nico zat op dat moment ook in dienst. Na de overgave van Nederland gaat hij terug naar zijn huis aan het Heilig Hartplein in Veghel. Daar woonde de handelsreiziger sinds 1939. Op de website van Stichting Struikelstenen Meierijstad is het verhaal van Nico en Nico Nathan terug te lezen.

Blijvende herinnering
De stichting Struikelstenen Meierijstad wil de herinnering aan de oorlogsslachtoffers van de gemeente Meierijstad, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord, levend houden door hen een naam en een gezicht terug te geven. Op 3 april werden de eerste twee struikelstenen gelegd voor Rosa Meijer-de Groot en haar broer Job de Groot.