Struikelstenen voor Joodse holocaustslachtoffers

VEGHEL - Op zondag 16 april worden op initiatief van de Stichting Struikelstenen Meierijstad acht Struikelstenen gelegd voor Veghelse joodse slachtoffers van de Holocaust.

De eerste legging van drie stenen is om 14.30 uur voor de Hoofdstraat 21, op de plek van de voormalige Hout Brox. Deze stenen worden gelegd door de bedenker van de Struikelstenen, de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Hij startte in 1996 met dit project. Om de herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur levend te houden, worden de steentjes gelegd op hun laatst bekende officiële adres. Demnig wordt bij de legging geholpen door kinderen van basisschool De Vijfmaster uit Veghel.

Vermoord in Auschwitz
Op Hoofdstraat 21 woonde de weduwe Emma de Winter-Cohen, Op de begane grond had zij de manufakturenwinkel Firma Jacob de Winter. Haar nichtje Erna Neustadt woonde als kostganger bij Emma nadat zij Duitsland was ontvlucht. Alida Schuijer-van Emmen was naar Veghel gekomen om voor Emma te werken als huishoudster. In 1942 dook Emma onder in Zaltbommel. Daar overleed ze op 75-jarige leeftijd. In eerste instantie werd zij in de tuin van haar onderduikgever begraven, om na de oorlog te worden bijgezet op de Joodse begraafplaats in Schijndel. Erna werd gedeporteerd en is in Auschwitz vermoord. Ze werd 49 jaar. Alida dook onder in Amsterdam, maar werd verraden. Ze is vermoord in Auschwitz en werd 58 jaar oud.

Kamp Westerbork
Om 15.30 uur vindt de tweede legging plaats op Hoofdstraat 65, waar nu de Blokker gevestigd is. Op deze plek stond het woonhuis van Arnold en Bertha van der Sluis en hun drie dochters Lies, Jetty en Emma. Arnold had zijn manufacturenzaak aan huis. Arnold moest in augustus 1942 naar werkkamp Heino in Overijssel om voor de bezetter te werken. In oktober werden alle werkkampen in Nederland ontruimd en werden de mannen in kamp Westerbork herenigd met hun gezinnen. Ook Bertha en de drie meisjes stapten op 5 oktober op de Markt in Veghel met hun koffers in de bus naar Den Bosch. Er was Arnold wel een onderduikadres aangeboden, maar hij zei: ‘We hebben niemand kwaad gedaan. We komen allemaal terug.’ Helaas was dat niet het geval. Arnold werd vermoord in werkkamp Sakrau. Hij was 48 jaar oud. Bertha en de meisjes werden vermoord in Aschwitz. Bertha was 41 jaar, Lies was 16, Jetty 14 en nakomertje Emma was pas 3 jaar oud. Deze vijf stenen worden gelegd door enkele nakomelingen van de familie Van der Sluis: achterneef Gideon van der Sluis en zijn kinderen van 13, 11, 8 en 6 jaar komen hiervoor speciaal over vanuit Israël.

Meer informatie
Belangstellenden zijn van harte welkom bij de steenleggingen. Wie meer informatie heeft over de Joodse oorlogsslachtoffers van Meierijstad wordt verzocht contact op te nemen via de website: www.struikelstenen-meierijstad.nl De stichting is ook te volgen op Facebook.

Zusjes van de Sluis
Fotograaf: stichting Struikelstenen Meierijstad .