Stichting Roois landschap gaat Everse Zoom nieuw leven inblazen (video)

SINT-OEDENRODE – Stichting Roois Landschap heeft ruim anderhalve hectare natuurgebied in de Everse Zoom gekocht. Door hier een natuurbos aan te leggen wil het bestuur mensen naar het gebied trekken.

De eerste stap is al gezet. Op een van de twee percelen is in maart een winterlinde geplant. Hier blijft het volgens bestuursleden Mari Thijssen en Henri van Weert zeker niet bij. “We gaan allerlei soorten groen planten. Stuk voor stuk soorten die van oudsher hier voor komen”, vertelt Van Weert. Niet alleen de flora moet een plekje krijgen in het gebied. Ook allerlei kleine dieren en insecten moeten de biodiversiteit in de Everse Zoom gaan versterken. “Er lopen hier al reeën en konijnen rond, maar we denken ook aan bijvoorbeeld egels. Die moeten hier ook een kans krijgen om te leven. Ook willen we insectenkasten neerzetten zodat ook die beestjes hier rond kunnen vliegen.”

Aangezien het stuk grond tegen de A50 aanligt, binnen schootsafstand van Basisschool Eerschot, zoekt de stichting contact met deze scholen. “Het zou ontzettend mooi zijn als we de basisschoolkinderen kunnen betrekken bij dit gebied”, aldus Thijssen, “We geven de scholen hierin de ruimte om te kijken of het binnen hun lesprogramma past.”

De eerstvolgende werkzaamheden zullen plaats gaan vinden in het najaar. Dan moeten de eerste bomen, planten en gewassen gezaaid worden.