Stemmen op de kiosk op 25, 27 of 30 januari

De huidige kiosk op de Markt in Sint-Oedenrode
Fotograaf: Jeanne Wouters

SINT-OEDENRODE – Inwoners van Sint-Oedenrode kunnen deze maand hun stem uitbrengen over de toekomst van de kiosk op de Markt. Dit kan tijdens de extra ingelaste inspraakronde ‘Kijk op de Kiosk’ op 25, 27 en 30 januari in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

Om een geldige stem uit te brengen, moeten inwoners tijdens één van de inloopbijeenkomsten een cijfer geven aan de huidige kiosk én aan elk van de vijf ontwerpen voor een nieuwe kiosk. Dat kan op:
- woensdag 25 januari tussen 17.00 uur en 21.00 uur
- of vrijdag 27 januari tussen 14.00 uur en 17.00 uur
- of maandag 30 januari tussen 16.00 uur en 21.00 uur

Wat eraan voorafging
Op basis van de eerdere participatierondes, waaraan inwoners al meegedaan hebben, is een programma van eisen opgesteld. Daarin staat waaraan de toekomstige kiosk moet voldoen; bijvoorbeeld wat betreft toegankelijkheid, functionaliteit, kosten, inpassing, etc.
Aan vijf ontwerpers is gevraagd om een voorstel te maken voor een kiosk die aan de randvoorwaarden voldoet. Een onafhankelijke selectiecommissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van de Rooise samenleving, heeft elk ontwerp op die eisen beoordeeld; en is per ontwerp tot een eindcijfer gekomen.
Het college heeft met ‘Kijk op de Kiosk’ alsnog een extra inspraakronde ingelast. Daarin kunnen ook de inwoners kennismaken met de vijf ontwerpen en die beoordelen; ook de huidige kiosk wordt beoordeeld. Hiermee geeft het college gehoor aan een oproep uit de gemeenschap om de huidige kiosk eveneens mee te laten dingen.

Spelregels ‘Kijk op de Kiosk’
Bij binnenkomst krijgen bezoekers een scorekaart uitgereikt met een korte uitleg. De randvoorwaarden worden toegelicht en het definitief ontwerp van de herinrichting van de Markt is te bekijken. Bezoekers kunnen daarna op eigen tempo een rondgang maken langs de verschillende ontwerpen. Elk ontwerp wordt op vergelijkbare wijze aan hen gepresenteerd op grote panelen met afbeeldingen van het schetsontwerp en met een korte tekst. In een korte video licht elke ontwerper zijn idee verder toe.

Cijfer 1 tot 10
Met de randvoorwaarden in gedachten kunnen inwoners een cijfer geven van 1 tot 10 aan elk van de ontwerpen én aan de huidige kiosk. De bezoeker stopt de ingevulde kaart in de stembus. De scorekaarten zijn alleen geldig als er voor elk ontwerp én voor de huidige kiosk een cijfer is gegeven. Elke bezoeker kan één keer meedoen.
Alle informatie over de ontwerpen staat in de week van 18 januari op de projectwebsite www.marktsint-oedenrode.nl.

Stemmen en dan?
Ná de derde bijeenkomst wordt de stembus opengemaakt en wordt voor elke optie het gemiddeld cijfer van het publiek bepaald. Commissiecijfer en publiekscijfer worden daarna gemiddeld. Dat is de basis voor een collegebesluit over de toekomstige kiosk in februari.