Steeds minder mensen om het werk te doen

MEIERIJSTAD – Ook in Brabant wordt de krapte op de arbeidsmarkt steeds groter. Vooral in de transport en logistiek zijn er veel nieuwe beroepen bijgekomen zoals heftruckchauffeurs, beladers en treindienstleiders. Ook in de bouw (steigerbouwers), industrie (hoofd technische dienst), schoonmaak (schoonmakers) en zorg (fysiotherapeuten) zijn er nieuwe beroepen toegevoegd aan de lijst met kansrijke beroepen.

Dat blijkt uit een overzicht van uitkeringsinstantie UWV. De krapte bereikte zelfs een nieuwe recordhoogte en bleef maar net onder de grens voor een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt op landelijk niveau.

Aantal WW-uitkeringen daalt

De krapte op de arbeidsmarkt wordt berekend op basis van het aantal vacatures dat wordt aangeboden en het aantal mensen dat werk zoekt. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal vacatures met 75% en de laatste tien maanden daalt het aantal WW-uitkeringen ook steeds, waardoor het aantal vacatures groter is dan het aantal werkzoekenden.

Ook op verschillende niveaus zijn er beroepen waarin kansen liggen. Zo staan er beroepen op de lijst waar geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld, zoals oppermannen en hulparbeiders in de bouw, verhuizers en huishoudelijk medewerkers thuiszorg. In de meeste beroepen wordt er gevraagd om specifieke kennis en vaardigheden. Op middelbaar niveau zijn het beroepen, zoals monteurs in de installatiebranche, restaurantkoks en vrachtwagenchauffeurs, waarin veel kansen liggen. Ook op hoger niveau zijn er baankansen als bijvoorbeeld docenten talen en exacte vakken, HR-adviseurs en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Omscholing

Ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt vindt nog niet iedereen even makkelijk werk. Dit komt mede door de kwalitatieve mismatch op de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat de opleiding en/of ervaring van werkzoekenden niet altijd aansluit op de functie-eisen die gevraagd worden door werkgevers. Bij- en omscholing of het breder kijken naar kandidaten kunnen een belangrijke rol spelen om die mismatch te verkleinen. Zowel werkgevers als werkzoekenden kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij UWV.

Foto door Pickawood op Unsplash