Steeds meer plezierjachten in haven Veghel

VEGHEL – Het gaat goed met de haven in Veghel. Volgens de gemeente blijkt uit cijfers dat vorig jaar 1090 recreatieboren in de haven hebben gelegd. Dat is 43 procent meer dan in 2018. Toen bezochten 760 recreatieboten de recreatiehaven.

In 2019 zijn verschillende investeringen gedaan om de recreatiehaven aantrekkelijker te maken voor de mensen met een plezierjacht. Zo zijn vorig jaar de steigers vervangen en zijn nieuwe borden langs de ZuidWillemsvaart geplaatst om recreanten met hun boot te wijzen op de passantenhaven in het centrum.

Wethouder Harry van Rooijen: “Tot voor kort voeren veel recreanten Meierijstad nog gewoon voorbij, daar wilden we verandering in. De borden zijn bedoeld om de binnenhaven vanaf de ZuidWillemsvaart duidelijker aan te kondigen. Op de borden zijn afbeeldingen te zien die een impressie geven van Veghel. Deze borden geven naast richting ook een beeld van wat we als gemeente te bieden hebben.”

Waterkwaliteit

In december 2019 zijn ook apparaten in het water bij de recreatiehaven geplaatst, onder andere om blauwalg in de zomer aan te pakken. Deze zogenoemde iffusers staan op de bodem en verbeteren de waterkwaliteit.

Een diffuser systeem kan ook in de winter gebruikt worden voor het ijsvrijhouden van water, waardoor vissen het ook niet zo moeilijk krijgen, maar waardoor bijvoorbeeld ook allerlei vogels voedsel kunnen blijven houden.

Toekomst

“Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik hoop én verwacht dat de aanpassingen blijvend effect hebben; dat de positieve ontwikkeling qua bezoekersaantallen, zich doorzet. En dat meer mensen in Veghel uit hun bootje stappen om bijvoorbeeld. De Markt of de Noordkade te bezoeken; of gebruik maken van de leenfietsen om te genieten van al het moois dat onze gemeente biedt.”, aldus Van Rooijen.