Start Week van Lezen en Schrijven

VEGHEL - In de Week van Lezen en Schrijven die van 8 tot en met 14 september 2022 wordt gehouden vragen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken samen met honderden andere bibliotheken, gemeenten, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterheid. Zo’n 2.5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen ze ook de digitale vaardigheden om goed om te kunnen gaan met een computer, smartphone en tablet.

Om daar wat aan te doen pakt het DigiTaalhuis Meierijstad – een samenwerking tussen gemeente Meierijstad, Bibliotheek Meierijstad, ONS welzijn, Welzijn de Meierij, Capabel Taal en ROC De Leijgraaf – uit met een reeks activiteiten. Donderdag 8 september stonden medewerkers op de weekmarkt in Veghel om bezoekers uitleg te geven wat het DigiTaalhuis voor hen kan betekenen. Onder hen was Diana van Rossum. Als Coördinator Taalnetwerk bij de gemeente Meierijstad probeert zij laaggeletterdheid aan te pakken en te voorkomen. De komende tijd gaat zij bij bedrijven en organisaties langs om laaggeletterdheid bij hen op de agenda te krijgen. “Vaak weten mensen niet dat het probleem zo groot is”, zegt Diana en vervolgt: “Op het moment dat je geen formulieren kunt invullen, geen informatie kunt opzoeken op internet, ben je in je leven beperkt. Dat willen we graag aanpakken”.

Coördinator Taalnetwerk
Het DigiTaalhuis beschikt hiervoor over verschillende cursussen die mensen gratis bij de bibliotheken kunnen volgen. Cursussen op het gebied van lezen en schrijven en ook over hoe om te gaan met de smartphone of het bedienen van de I-pad. Het eerste probleem is volgens Van Rossum toch een beetje de schaamte waar de mensen overheen moeten stappen. “Maar als ze eenmaal bij ons binnen zijn, dan zijn ze blij dat ze geholpen worden. Daarom staan we vandaag op de markt om de mensen hierover te informeren”.