VEGHEL – Zoals vroeger met een intocht in een stad het circus werd aangekondigd, zo kwam ook Fabriek Magnifique 2022 vrijdagavond tot leven. Een kleine maar enthousiaste Parade met daarin freules, acrobaten, een sambaband, vuurvaste jongleurs en een caravan vol verhalen trok vrijdagavond vanaf de Noordkade door het centrum van Veghel. Als aankondiging dat de 10e editie van dit cultureel festival op punt van beginnen stond.

Voor amateur als professional
Die opening vond plaats in het Julianapark, waar burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad in zijn openingstoespraak applaus vroeg voor de stichting Fabriek Magnifique, creatief directeur Jan van Hoof en zijn 150 vrijwilligers. “Dit cultureel festival biedt een podium aan zowel amateurtalent als professionele artiesten,” aldus de burgemeester. Hij noemde Rik Kuppen hierbij als voorbeeld. Deze jeugdige pianist stond in 2008 als 14-jarige in het voorprogramma van Wibi Soerjadi. 14 Jaar later, staat Kuppen weer op het podium van Fabriek Magnifique 2022. Nu zelf als hoofdact, zondagmorgen, als gelouterd klassiek pianist.

Gezien de grote opkomst hadden de Veghelaren zelf ook weer zin in een feestje vol cultuur. Een weekend Fabriek Magnifique, dat na de openingstoespraak van de burgemeester begon met een gedicht van stadsdichter Rick Terwindt.