Start duizend meter kunstroute door Veghel

VEGHEL – In Veghel is een begin gemaakt met een kunstroute die loopt vanaf de Noordkade, via de Hoogstraat naar de Hoofdstraat. Op deze duizend meter kunstroute komen in totaal 12 sokkels met beelden te staan. Het eerste exemplaar, een revolver met omgekeerde loop van Remon van Zoggel uit Erp, staat sinds woensdagmiddag op het Heilig Hartplein nabij het pand van Hobij.

De route is een initiatief van Kunststichting Meierijstad dat hierbij samenwerkt met de Noordkade en Centrum Management Veghel. Het eerste geplaatste kunstwerk moet volgens projectleider Jan van Hoof als een pilot worden gezien. Eerst kijken of het aanslaat bij het publiek. Hij ziet het niet als een riskante onderneming en zegt: “Je hebt wel meer kunst in de openbare ruimte wat eigenlijk in 99% altijd wel goed gaat. Wij denken dat dit met respekt wordt behandeld, dat het ongemoeid blijft en zodat men ervan kan genieten”.

Omgekeerde loop
Het kunstwerk, een zilverkleurige revolver met omgekeerde loop, mag volgens Van Hoof bijzonder worden genoemd. Kunstenaar van Zoggel, die overigens niet bij de plaatsing aanwezig kon zijn, is volgens hem vanaf het begin betrokken bij de kunstroute. Hij maakte een pistool waarvan de loop op jezelf is gericht en dat eigenlijk zegt: ‘Kijk uit wat je doet naar anderen toe, want het kan jou ook raken’. Ook de sokkels zijn een industrieel ontwerp van Remon van Zoggel. Met een knipoog naar de betonkolommen op de Noordkade die ook voorzien zijn van metalen omhulsels.

Tot in lengte van jaren
Het is volgens Jan van Hoof de bedoeling dat in de toekomst ook kunstenaars van buiten Meierijstad op de duizend meter kunstroute exposeren. Maar de kunststichting kijkt eerst wat men vanuit de regio naar Veghel kan halen. Volgens de projectleider is het de bedoeling dat de kunstroute in deze vorm lange tijd in Veghel blijft staan. “We beginnen met één. Dat moeten er twaalf worden die een half jaar of een jaar hier geëxposeerd blijven. Daarna komen er weer werken van nieuwe kunstenaars. Zo’n permanente expositieruimte is uniek. Je ziet het vrijwel nergens in Nederland”, aldus Jan van Hoof.

Kunstwerk Revolver met omgekeerde loop van Remon van Zoggel