Sporthal De Dioscuren verandert in muziektempel

SCHIJNDEL – Twee keer 750 bezoekers gaan vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober genieten van het Promconcert dat Harmonie Schijndel voor de 5e keer organiseert. Naast het vele repeteren gaan ook de handen uit de mouwen. Vrijwilligers zijn sinds zondag samen met professionele tribunebouwers en licht- en geluidtechnici bezig met de ombouw van sporthal De Dioscuren tot een echte muziektempel. Want net als tijdens de eerste 4 uitvoeringen moet het Promconcert van dit jaar ook weer een professionele uitstraling hebben.

“Een jaar geleden zijn we met de voorbereidingen gestart”, zegt Hans Vlessert. Als floormanager is hij nauw betrokken bij het concert. Terwijl de muzikanten aan de slag gingen met het oefenen van de partituren, hielden anderen zich bezig met het randgebeuren, waaronder de ombouw van De Dioscuren. Het afdekken van de vloer. De opbouw van tribune en podium en woensdag het binnenhalen van de 750 stoelen, die, voordat ze aan elkaar vastgeklikt worden, eerst een poetsbeurt krijgen. De samenwerking zorgt er volgens Hans voor dat alles volgens schema verloopt. Woensdag tegen het einde van de middag hopen de bouwers klaar te zijn. Dan is er nog volop tijd om opkomende probleempjes te herstellen.

Hoofdgast Leona Philippo
Over één ding hoeft Hans Vlessert zich geen zorgen te maken. De artiesten. Ook die samenwerking verloopt volgens hem prima. Zoals altijd koos de organisatie ervoor om lokale artiesten te benaderen. Die werken heel graag mee. Ook de professionele artiest die dit jaar haar medewerking verleent, Leona Philippo, weet welke nummers zij moet zingen. Zij repeteert vrijdag nog met het orkest. Daarna kunnen de eerste 750 toeschouwers hun plaats zoeken op de tribune en in de zaal van muziektempel De Dioscuren.

Hele mooie avonden
Een van de muzikanten is Kees Kooijmans, al 60 jaar lid van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia, zoals het Schijndelse muziekgezelschap officieel heet. Hij wijst in de richting van de plaats waar hij vrijdag- en zaterdagavond als trompettist zit. Linksachter op het podium. Kees sjouwt op dit moment met de tribunestoelen die zojuist bij De Dioscuren zijn afgeleverd. “Dat hoort er ook bij. Voordat het zover is gaan er heel wat zweetdruppeltjes aan vooraf”, zegt Kees. Hij heeft aan alle Promconcerten meegedaan. Dat begon in 2005 in Manege De Molenheide met Henk Poort als gastzanger. Zijn inmiddels overleden neef Henk Kooijmans zong 17 jaar geleden nog een duet met hem, herinnert Kees zich. Wat het mooie aan zo’n Promconcert is? Kees zegt hierover: “Het is een hele mooie variatie aan muziekstukken. En het mooiste is als je het publiek kunt meekrijgen. Dat ze gaan meedoen. Het wordt bijzonder mooi. Dat weet ik nu al. Het wordt een feest. Twee hele mooie avonden. Dat weet ik zeker”.
Volgens Hans Vlessert zijn hiervoor nog enkele kaarten te koop. Wie het muziekspektakel wil meemaken gaat hiervoor naar de website: www.st-cecilia-schijndel.nl/

Voorbereidingen voor het promconcert in sporthal Dioscuren
Fotograaf: Jan van Oort