Specialist ouderengeneeskunde Lyan Roos schrijft boek over coronacrisis

MEIERIJSTAD – Opnieuw verschijnt er een boek over de coronacrisis waarin Meierijstad een rol speelt. Specialist ouderengeneeskunde Lyan Roos-Römkens, die ook in Meierijstad werkt, was lid van een crisisteam. In haar boek ‘Vechten voor ouderen’ heeft ze haar ervaringen opgeschreven.

Het is het derde boek over de coronacrisis. TV-presentatrice Hella van der Wijst maakte een boek met interviews met sleutelfiguren tijdens de coronacrisis in Meierijstad. Omroep Meierij-collega’s Ellis Rijkers en Hubertine van den Biggelaar presenteren binnenkort hun boek met verhalen van inwoners van Meierijstad over hoe zij de coronacrisis beleven.

Nu is er ook het boek van Lyan Roos. Zij vertrouwde haar mijmeringen tijdens slapeloze nachten toe aan het papier. Soms zijn het gedichten, soms een paar woorden. Ze wil vooral moed en hoop geven aan ouderen.

Hartenkreet

Op 7 maart 2020 test Lyan samen met een verpleegkundige de eerste zieke patiënte in een verzorgingshuis in Brabant. Die patiënte is 99 jaar, is niet gaan skiën en heeft geen carnaval gevierd. Een dag later is de uitslag er. Corona. Het gevecht kan beginnen. De deuren van verzorgingshuizen gaan dicht, in de hoop erger te voorkomen. Want het coronavirus trekt zich nergens wat van aan.

De bundel is een hartenkreet om op te komen voor de waardigheid van ouderen, een oproep om het nooit te op te geven, een dagboek om in het hart te kijken van een arts in een jaar tussen hoop en vrees. De verzameling is volgens de uitgever een klein monument voor de ouderen, hun families en voor alle zorgverleners van BrabantZorg.