SP vindt laptops Elde College prijzig

'Gemeente moet ouders wijzen op kostenvergoeding'

SCHIJNDEL – Raadslid Tonnie Wouters van de SP vindt dat leerlingen van het Elde College zoveel huur voor een laptop moeten betalen, dat de gemeente extra hard van de daken moet schreeuwen dat ze een beroep kunnen doen op een onkostenvergoeding.


Wouters is kritisch op een laptopproject van het Elde College. Zij vindt dat de ouders wel erg op kosten worden gejaagd. Helemaal als er meerdere kinderen uit één gezin op de school zitten.

Zelf laptop meebrengen

Volgens Wouters moeten de leerlingen (met uitzondering van de examenklas) zelf een laptop meebrengen. Ze zijn daar ook zelf voor verantwoordelijk en ze moeten er zelf voor zorgen dat die is opgeladen.

Het systeem staat bekend als BYOD. Dat staat voor Bring Your Ow Device. In gewoon Nederlands: Breng je eigen spullen mee. Dat is volgens Tonnie Wouters nog tot daar aan toe, maar de school heeft voor dat project een afspraak gemaakt met The Rent Company in Den Bosch. De ouders moeten zelf zaken doen met dat bedrijf. De school staat daar buiten.

Niet ondersteund

Ouders kunnen proberen zelf ergens anders goedkoper een laptop te vinden, maar dan wordt dat volgens het SP-raadslid niet door de school ondersteund. Leerlingen die een eigen laptop meenemen moet die eerst laten keuren want die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wouters heeft nagevraagd wat de huur van een laptop bij de Rent Company kost. Afgemeten naar de huurperiode en het type laptop komt zij uit op bedragen van 12,40 tot 23,95 per maand. Volgens Wouters zijn dat flinke bedragen die voor sommige ouders misschien niet te betalen zijn.

Wouters roept de gemeente nu op bekend te maken dat er mogelijkheden zijn een vergoeding te krijgen voor schoolkosten. In ieder geval wil ze dat het Elde College dat nadrukkelijk onder de aandacht brengt bij de ouders.