SP vindt cadeautje huiseigenaren discriminatie

MEIERIJSTAD – De SP in Meierijstad is verongelijkt omdat een beperkte groep huiseigenaren in Meierijstad een cadeaubon van 45 euro krijgt om hun huis energiezuiniger te maken en huurders zo’n presentje niet krijgen. Dat is discriminatie volgens de socialisten die het college van burgemeester en wethouders daarvoor te verantwoording roepen.

Deze week maakte de gemeente Meierijstad bekend dat er de komende jaren veel gaat gebeuren op het gebied van duurzaamheid. De meeste aangekondigde maatregelen passen in bestaande ontwikkelingen zoals het aardgasvrij maken van huizen.

Tegoedbonnen

Meierijstad heeft de eigen inwoners die een huis hebben dat voor 1977 nu ook een brief gestuurd waarin staat dat zij gebruik kunnen maken van het voordeeltje.

Met die 45 euro kunnen ze bij de plaatselijke bouwmarkt bijvoorbeeld ledlampen kopen. Discriminatie van huurders vindt de SP dat.

Het is niet de gemeente Meierijstad die dat cadeautje heeft bedacht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan gemeenten een subsidie beschikbaar gesteld van maximaal 9 miljoen euro, om huiseigenaren te stimuleren kleine energiebesparende maatregelen te nemen.

De gemeenten in Noordoost-Brabant hebben zich verenigd onder de naam Brabant Woont Slim. De gemeente Meierijstad heeft zich daar nu bij aangesloten zodat ook huizenbezitters in deze gemeente van dat voordeeltje kunnen profiteren. Daarvoor moeten ze nog wel een traject doorlopen op de website van Brabant Woont Slim.