SP vangt overal bot in strijd tegen huurverhoging

MEIERIJSTAD – De SP in Meierijstad is teleurgesteld in de woningcorporaties Woonmeij en Area omdat die de huurverhoging per 1 juli door willen laten gaan. Dat is de boodschap die raadsleden van de partij woensdag kregen in een gesprek met directeuren van de woningcorporaties.

Woonmeij en Area kennen samen vijftig huurders die als gevolg van de coronacrisis in zo’n grote financiële problemen zijn gekomen dat ze hun huur niet kunnen betalen. De twee woningcorporaties die actief zijn in Meierijstad proberen voor die mensen een oplossing te vinden maar een algemene stop op huurverhoging gaat Woonmeij en Area te ver.

Motie van afkeuring

Ook op landelijk niveau probeert de SP de huurverhoging ongedaan te maken. Dat heeft tot een unieke situatie geleid nadat de Eerste Kamer een motie van afkeuring aannam tegen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Die motie werd ingediend door de SP en gesteund door andere oppositiepartijen. Zij vinden het niet juist dat de minister de huurverhoging per 1 juli niet wil bevriezen. Het is niet duidelijk welke consequenties de motie heeft.

De lokale SP kwam bij de lokale woningcorporaties ook niet verder. De raadsleden Wouters en Merks kregen te horen dat Woonmeij en Area nu nog niet in beeld hebben hoe groot het probleem zal worden en dat er dus nu geen algemeen beleid op gemaakt kan worden.

Bezuinigen op boodschappen

“Het klopt natuurlijk dat nu nog niet alle problemen in beeld zijn. Maar heel veel voorstellingsvermogen heb je niet nodig om te bedenken waar het naar toe gaat,” aldus de SP.

De partij denkt dat huurders besluiten de huur te betalen, maar dat ze vervolgens gaan bezuinigen op de noodzakelijke boodschappen. Wat gebeurt daar mee, vragen de socialisten zich af.

“Het verschil tussen moeten huren en wat iemand in een koophuis moet betalen groeit steeds verder uit elkaar. Woonmeij legt geen inkomensafhankelijke huurverhoging op. Area wel. Veel huurders hebben namelijk geen keus. Te weinig inkomen om te kunnen kopen. Of een te hoog inkomen om in aanmerking te komen voor sociale woningbouw. En dan weer te weinig inkomen voor een huurwoning in de vrije sector met huren van 1000 euro en meer,” aldus de SP.