SP Meierijstad stelt college van B&W vragen over huurverhoging

MEIERIJSTAD – De fractie van de SP in Meierijstad heeft een drietal schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders naar aanleiding van de huurverhogingen die door Area en Woonmeij zijn aangekondigd. Eerder deze maand maakte de woningcorporaties bekend een stijging van 5,3 procent door te rekenen.

Voor veel huurders van sociale huurwoningen betekent dit dat de huurprijzen met ongeveer 30 euro per maand – oftewel 360 euro per jaar – omhoog gaan. Fractievoorzitter Ruud Merks maakt zich zorgen over het aantal mensen voor wie dit de druppel kan zijn. "De stijging van 360 euro betekent voor veel gezinnen de druppel; wel of niet naar de voedselbank gaan, wel of geen extra ondersteuning vanuit de gemeente.”

De lonen stijgen mee met de stijging van de Cao-lonen, maar volgens de SP hebben is er een aanzienlijke groep mensen – voornamelijk ZZP-ers en gepensioneerden – die hun inkomsten niet of nauwelijks hebben zien stijgen. Daarnaast zouden volgens de SP de huurprijsstijgingen ook de gemeente ‘indirect’ geld kosten, vanwege de extra sociale voorzieningen waarop sommige huishoudens beroep op moeten gaan doen. SP Meierijstad heeft daarom drie schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Allereerst wil de fractie dat er berekend wordt hoeveel indirecte kosten de gemeente kan verwachten door de stijging. Daarnaast wil het polsen in hoeverre het mogelijk is om meer samenspraak te krijgen over bijvoorbeeld de sociale huurprijzen. Als laatste wil SP Meierijstad ook de mening van het college en de andere partijen in de raad over de huurstijgingen polsen.