Smitsorgel Sint-Oedenrode wordt in volle glorie gepresenteerd

SINT-OEDENRODE – Het Smitsorgel in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode heeft afgelopen najaar een flinke opknapbeurt gekregen. Op zaterdag 1 juni vindt er een speciale presentatie plaats om mensen kennis te laten maken met dit instrument.

Het instrument heeft het afgelopen najaar een flinke onderhouds- en schoonmaakbeurt ondergaan. De bespeelbaarheid is sterk verbeterd en er is een stemming gelegd die de klank van het orgel nog meer doet schitteren. Henk Verhoef, orgeladviseur voor Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode, zal het concert verzorgen. Samen met de organist titulair Bert Augustus zal hij de recente werkzaamheden vanuit een historisch perspectief toelichten.

Tijdens de recente onderhoudsbeurt werd verzakt pijpwerk hersteld, werden de klavieren en het mechaniek bijgewerkt. Het hele instrument inclusief houtsnijwerk is schoongemaakt. Het orgel stond ruim een maand in de steigers. Hiermee waren aanzienlijke kosten gemoeid. Dat het bestuur van de Parochie Heilige Oda een flink deel van deze kosten voor haar rekening nam, is in deze tijd van ontkerkelijking niet vanzelfsprekend maar toont aan dat zij haar cultureel erfgoed op waarde inschatten. De Stichting Behoud Smitsorgel is haar hiervoor zeer erkentelijk.

De presentatie van het Smitsorgel vindt plaats in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode. Aanvang is 15:30 uur. De presentatie kent een vrije toegang; iedereen is welkom.