Smitsorgel seizoen begint met jonge muzikanten

SCHIJNDEL – Zondag 7 mei is het eerste concert dit seizoen van het Smitsorgel in de Heilige Servatiuskerk in Schijndel.

Een concert met organist Iddo van der Giessen (28) en trombonist Joram van Ketel (29).
Joram en Iddo dagen elkaar uit om de uitersten in dynamiek en timbre van hun instrumenten op te zoeken, van fluisterzacht tot meeslepend fel. De twee alumni van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag laten graag horen hoe hun instrumenten veelzijdig en in elkaars verlengde klinken. De ene keer zijn ze verwikkeld in een contrasterend dialoog, dan klinkt het orgel als orkestbegeleiding bij de poëtisch solerende trombone, en op weer een ander moment smelten hun instrumenten samen richting een spannende climax. In 2018 presenteerden zij de goed ontvangen cd ‘Wachet auf!’ vanuit de Goede Herderkerk in Rotterdam. Hun repertoire strekt zich uit van de Venetiaanse renaissance tot hedendaagse muziek.

Joram van Ketel (1994) studeerde trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In juni 2021 rondde hij deze studie succesvol af met een reeks opnames waarin de trombone als uitgelezen en veelzijdig kerkmuziekinstrument wordt geëtaleerd. Daarnaast is hij aan de Universiteit Leiden cum laude afgestudeerd voor de Bachelor Psychologie en
summa cum laude voor de Master Cognitieve Psychologie, waarbij hij zich specialiseerde in onderzoek naar training van complexe vaardigheden, zoals musiceren.

Cantor-organist
Iddo van der Giessen (1995) is concertorganist en kerkmusicus. Hij studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Kerkmuziek studeerde hij aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Als cantor-organist is hij verbonden aan de Goede Herderkerk in Rotterdam Schiebroek. In 2020 verscheen zijn lovend ontvangen solo-cd met muziek van Bach, Franck, Karg-Elert en Liszt vanuit de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Naast zijn werk als organist voltooide hij de Research Master Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en studeerde hij cum laude af aan het Leiden University College The Hague. Van zijn hand verschenen meerdere publicaties op het gebied van (kerk)muziek, liturgiek en geschiedenis.