SMEK te gast bij het Elde College

SCHIJNDEL – Voor eerlijk koken moet je in de keuken van het Elde College zijn. Docent Marco Bemelmans vertelt met verve hoe hij zijn leerlingen enthousiast maakt voor Smullen Met Eerlijke Kost. “Veel Fairtrade-ingrediënten en liefst helemaal niets weggooien” is zijn devies. Terwijl hij geïnterviewd wordt door Lotte van der Heijden, staan zijn leerlingen achter het fornuis. Het programma wordt vanaf 8 augustus een week lang uitgezonden door Omroep Meierij, steeds na afloop van Rondom Schijndel.

Marco Bemelmans is trots op zijn leerlingen. “Het praktijkonderwijs van deze school levert vakmensen op, dat wordt lang niet genoeg gezien. Onze leerlingen koken met hart en ziel en bekwamen zich ook meer algemeen in het restaurantwerk. Ze vormen bovendien een trouwe categorie die niet voortdurend van de ene naar de andere werkgever holt.”

Regionale wedstrijden
“Meedoen aan kookwedstrijden prikkelt de creativiteit en vooral de wil om het goed te doen,” is de mening van Marco Bemelmans. Hij heeft daarvoor een regionale pool opgezet, waarin ook zijn eigen leerlingen hoge ogen gooien. Hij ziet de resultaten: “Het is een serieuze wedstrijd waar met een jury waarin onder meer tv-kok Mounir Toub de leerlingen medebeoordeelt. Dat is spannend, maar het zet ook aan tot goed presteren.”

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor de docent. “We hebben natuurlijk altijd Fairtrade producten in huis. Van wat we gebruiken gooien we zelden iets weg en we hergebruiken ingrediënten waar het mogelijk is. Gebruikte koffie krijgt bij ons een tweede leven. Alles wat overblijft als we groenten snijden gaat weer terug in de koelkast, daar maken we dan weer een soep van of zoiets. Op deze manier leren onze toekomstige koks zuinig te zijn.” Een bijkomend voordeel is datde school dankzij deze werkwijze ook de Voedselbank van verse producten kan voorzien. “Onze leerlingen leren hier veel meer dan een lekker maaltje koken”.

SMEK staat voor Smullen Met Eerlijke Kost, een kookprogramma van Fairtrade Meierijstad waarin eerlijke producten en duurzaamheid voorop staan. Het programma volgt de seizoenen, in deze aflevering staat de zomer centraal.

Hieronder staan de recepten uit deze uitzending.

Voorgerecht Romige wortel-sinaasappelsoep
Aantal personen 2

Het maken van een smaakvolle soep op basis van fairtrade producten

Ingrediënten:
- 250 gr wortel
- 100 gr aardappel
- 1 kleine ui
- ½ tl gele currypasta Fairtrade
- 500 ml water
- ½ kippenbouillonblokje
- 200 ml kokosmelk Fairtrade
- 150 ml sinaasappelsap Fairtrade
- Zout, peper peterselie naar smaak

Bereiding:
- Snij de ui, de aardappelen en de wortel in grote grove stukken
- Smelt 10 gram margarine of olie in de soeppan
- Voeg uien, aardappels en wortel toe en laat even smoren
- Voeg naar smaak zout en peper toe en de gele fairtrade currypasta en bak 5 minuten mee
- Voeg het water toe en breng aan de kook
- Verkruimel het bouillonblokje en roer door de soep
- Laat de soep 30 minuten zachtjes doorkoken
- Daarna voeg de Fairtrade kokosmelk en de Fairtrade sinaasappelsap toe
- Kook de soep nog 10 minuten
- Pureer de soep in een blender of met een staafmixer
- Schep de soep op en versier met geraspte wortel en plukjes peterselie

Ingrediënten:
  • ½ rookworst
  • 1 ui
  • ½ rode paprika
  • 50 gr taugé
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr basmatirijst Fairtrade
  • 6 el water
  • 2 el aardappelzetmeel
Voor het sausje:
  • 200 ml water
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el rietsuiker Fairtrade
  • 6 el sojasaus Fairtrade
  • 1 tl sambal Fairtrade
  • ½ blokje kippenbouillon
Voor de garnering:
  • Kroepoek
  • Atjar
  • peterselie
Bereiding:
  • Snij de ui fijn, maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes
  • Hak de knoflook fijn en snij de kookworst in dunne plakjes
  • Bsk de ui, paprika en knoflook rustig in wat olie tot deze gaar zijn
  • Daarna de plakjes rookworst en taugé erbij, nog even smoren
  • Maak het sausje door alle ingrediënten goed te mengen en giet bij de groente en kookworst
  • Meng de maïzena goed met het koude water en roer goed door in de pan
  • Kook het gerecht zachtjes 10 minuten, is de saus te dik voeg wat extra water toe
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
Opmaken bord:
  • Plaats de rijst met een ijslepel in twee bollen op een warm bord bord.
  • Voeg de saus toe en de peterselie.
  • Versier het bord verder met de atjar en kroepoek

Marco, Hawijn en Lotte poseren voor de fotograaf
Nog even wat kruiden toevoegen
Lotte en Marco smullen van de eerlijke kost
Hawijn al Badran bezig in de keuken
De maaltijd kan bijna opgediend worden