SMEK: pindasoep, voedselbos en paw-paw

MEIERIJSTAD - Koken met Fairtrade en lokale producten, dat is de gedachte achter SMEK, ofwel Smullen Met Eerlijke Kost. In het TV-programma dat van woensdag 15 tot en met 22 december is te zien bij Omroep Meierij laat kok Leon Twigt zien hoe gemakkelijk het is om een eerlijke maaltijd te maken die bovendien lekker is.

Presentatrice Maud Kerkhofs praat in deze editie met Ineke Barten van het Voedselbos en Reinier Pijnenburg, molenaar van De Pegstukken in Schijndel. Beiden zijn dagelijks met lokale voedselproductie bezig.

Ineke vertelt dat ze eerder dan verwacht al verschillende fruitsoorten en noten kon oogsten. Ze legt uit waarom het Voedselbos er op zijn zachtst gezegd slordig uitziet. Alle planten die er staan, ook wat doorgaans onkruid genoemd wordt, dragen bij aan de groei en de kracht van de bomen en planten.

De molenaar haalt de granen die in De Pegstukken gemalen worden bij de boeren in het buitengebied van Meierijstad. Zijn klanten zijn de bakkers in de omgeving. En natuurlijk de mensen die op zaterdag aan de molen meel, bloem en andere ingrediënten kopen om zelf te bakken.

De uitzending van SMEK is op Omroep Meierij TV elk uur te zien na het nieuwsprogramma RondOM.

Voor wie liever online kijkt sluiten we het programma bij. Ook geven we de recepten van de gerechten die Leon speciaal voor de wintereditie maakte.

Voorgerecht: Pinda-soep

Ingrediënten:
• 200 ml kokosmelk Fairtrade
• 1 ltr groentebouillon
• 1 pot pindakaas 350 gram
• 1 ui
• ½ Spaans pepertje
• 1 scheut sojasaus Fairtrade
• Dunne reepjes rode puntpaprika
• Dunne reepjes courgette
• olijfolie
• citroensap
• 4 walnoten gepeld

Bereidingswijze:
Fruit de ui en peper aan in wat olijfolie. Voeg de bouillon toe en laat rustig koken, voeg hier aan de pindakaas toe en roer tot een glad geheel. Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuten warm worden.

De reepjes rode paprika en courgettes in de soepborden leggen er hierop de pindasoep scheppen, garneren met stukjes walnoot.

Hoofdgerecht – Risotto met pompoen, kip en boontjes

Ingrediënten:
• 400 gr risottorijst
• olijfolie
• 1 ui
• Stukje puntpaprika
• Courgette blokjes
• Flespompoen
• 1 ltr groentebouillon
• Halve prei
• Boontjes + ½ ui
• Kipfilet
• Citroen
• 50 gram pittenmix
• peper en zout

Bereidingswijze:

Uitje en peper aanfruiten in olijfolie. Rijst toevoegen en ook aanfruiten. Wat bouillon toevoegen en roeren tot vocht opgenomen is.

Pompoenblokjes 20 minuten in de oven op 200 graden. Helft van de pompoen pureren met de bouillon. Als de rijst bijna gaar is de gepureerde pompoen toevoegen.

Kipfilet bakken met peper en zout en verder garen in de oven op 160 graden met wat citroen erop, 35 minuten. De gesneden paprika en courgette toevoegen aan de kip en nog 1 minuut garen.

Boontjes even koken en opbakken met de gesnipperde ui en peper en zout.

Serveren met de pittenmix.

Foto's Peter van Damme