SMEK: "'Iedereen kan iets doen, bijvoorbeeld eerlijk koken'

Recepten voor heerlijke herfstgerechten

MEIERIJSTAD - Het is herfst bij SMEK, het kookprogramma dat Omroep Meierij maakt in samenwerking met Fairtrade Meierijstad. Bij SMEK gaat het om eerlijke kost. Met andere woorden, er wordt gekookt met aandacht voor een eerlijke wereld.

Hoe lekker dat kan zijn blijkt maar uit de uitzending die deze week door Omroep Meierij wordt uitgezonden. Kok Leon Twigt kookt samen met zijn gasten Maartje Aarts en Rutger Klijn een vegetarische maaltijd waar iedereen enthousiast over is. Het programma wordt gepresenteerd door Maud Kerkhofs. Op het menu staat vandaag een romige Thaise currysoep met groenten en een vegetarische risotto met salade, met voor de liefhebbers een stukje zalm.

Eerlijk delen

Maartje is een van de voortrekkers die Global Goals, een initiatief van de Verenigde Naties om armoede te overwinnen en gelijkheid van mensen te bevorderen. Rutger is docent economie aan het Elde College. Als zodanig komt de term “eerlijk delen” vrijwel dagelijks aan hem voorbij. Twee mensen kortom, die geen genoegen nemen met de oneerlijke verdeling van welvaart en welzijn in de wereld. Fairtrade staat deze week al in de belangstelling vanwege de landelijke Fairtradeweek die tot en met 1 november duurt. Meteen daarna, op november wordt SMEK voor de eerste keer uitgezonden.

Al kokend praat Leon met Maartje en Rutger over hun idealen. “Kunnen wij zelf wel iets doen?, vraagt Leon zich af. “Iedereen kan dat”, vinden Maartje en Rutger. Eerlijk koken zoals hier gebeurt, kun je zelf elke dag. Iedereen kan dat, thuis in de keuken. Maartje vertelt met groot enthousiasme over Global Goals. In de doelen die je op de Global Goals-vlag ziet staan, vind je altijd wel iets dat je aanspreekt. Pak dat vast en doe er iets mee!”

Het bijzondere vindt zij dat de doelen in elkaar overlopen, wat weer aansluitmogelijkheden geeft. “Eerlijke handel is een van de doelen. Als je met Fairtrade bezig bent, heb je dus al een doel te pakken.” Rutger vindt dat hij als economiedocent bij uitstek op een plaats zit waar hij jonge mensen kennis kan laten maken met eerlijk delen. “Het is belangrijk om te weten hoe economische wetten werken om iets aan armoede te kunnen doen.”

Omdat er in de coronatijd extra ruimte nodig is voor de opnamen, kregen de Smekkers het kooklokaal van het Elde College aangeboden. Een aanbod waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

SMEK – Smullen Met Eerlijke Kost – wordt een week lang elke dag uitgezonden op Omroep Meierij, van maandag 2 november tot en met zaterdag 7 november, elk uur na het actualiteitenprogramma Rondom. Wie zelf aan de slag wil kan de recepten vinden op https://www.facebook.com/fairtrademeierijstad

Gerechten SMEK ‘Herfst’ 2020

4 personen

Voorgerecht: Thaise gele curry soep met groenten

Ingrediënten:

• 250 ml kokosmelk Fairtrade

• 1 ltr groentebouillon

• 1 pakje gele curry pasta Fairtrade

• ½ bleekselderij

• ½ paksoi

• 100 gr champions

• gehakte peterselie

• peper/zout naar smaak

• maïzena om te binden

Bereidingswijze:

Breng de groentebouillon aan de kook. Voeg de gele curry paste, de kokosmelk toe en laat even rustig doorkoken. Snijdt de groente in dunne stukjes en voeg ze toe aan de groentebouillon. Meng wat water bij de maïzena en bindt de groentebouillon tot de gewenste dikte en garneer af met de gehakte peterselie.

Hoofdgerecht – Venkel risotto - Zalm op de huid en geroosterde paprika’s

4 personen

Ingrediënten:

• 400 gr risottorijst

• 50 ml olijfolie

• 100 ml droge witte wijn

• 1 middel grote ui

• 1 teentje Knoflook

• 500 gr venkel

• 1 ltr groentebouillon

• 1 citroen sap en schil

• bieslook

• 4 moten zalm à 125 gram

• 4 gele paprika’s

• 16 stuks Cherrytomaatjes

• peper en zout

Bereidingswijze:

Rooster de paprika’s in de oven op 220⁰ C tot ze donker gekleurd zijn.

Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen om daarna het donkere velletje te verwijderen en ze in dunne reepjes te snijden.

In grote pan olie verwarmen en hierin de gesnipperde ui en knoflook licht fruiten. Doe hierbij de risottorijst en laat even glazig kleuren. Afblussen met de wijn en de warmte bron terugdraaien tot de helft, blijven roeren tot de wijn opgenomen is, daarna 250 ml bouillon erbij doen en rustig laten sudderen. Als het vocht opgenomen is weer 250 ml bouillon erbij scheppen. Herhaal dit nogmaals.

Intussen de venkel in dunne plakjes snijden en aan de risotto toevoegen.

Rasp eerst de citroen om daarna te persen en het sap toe te voegen aan de risotto. De laatste bouillon toevoegen. Roeren tot de venkel en de risotto alle bouillon hebben opgenomen en gaar zijn. Afmaken met wat zout en peper naar smaak en de rasp van de citroen erdoor scheppen.

Bak tussen door de zalm op de huid en zet de zalm nog 6 minuten in de oven op 180⁰ graden.

Opmaken van het bord, risottorijst met daarop de geroosterde paprikareepjes, garneren met gehalveerde Cherry tomaatjes en fijn gesneden bieslook leg daarnaast de zalmmoot.

Smakelijk eten !