Sligro verwacht flinke omzetdaling na stoppen tabaks-verkoop

VEGHEL – Het besluit van Sligro om te stoppen met de verkoop van tabak, iets wat vorig jaar al is aangekondigd, krijgt flinke gevolgen voor de omzetcijfers van het concern. Een kleine 10 procent van de omzet van Sligro valt hierdoor weg per 01-01-2025, het moment waarop Sligro helemaal stopt met de verkoop van tabak.

Sligro maakte donderdag voor beurstijd in het kwartaalbericht over de eerste drie maanden van dit jaar bekend dat de omzet met 18 miljoen euro is gestegen tot 652 miljoen euro en in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar is dat een stijging van 2.7 procent. Dat ligt in lijn met de eerder afgegeven verwachtingen.

Maar Sligro ‘gebruikt’ het kwartaalbericht om met name de financiële wereld nog eens te ‘herinneren’ aan de te verwachten gevolgen van het voorgenomen stoppen van de verkoop van tabak.
“Zeker de analisten kijken natuurlijk scherp naar de cijfers en het stoppen met de verkoop van tabak heeft inderdaad flinke gevolgen voor onze omzet”, aldus Wilco Jansen, hoofd communicatie van Sligro.
“We hebben het vorig jaar al aangekondigd, maar per 1 juli van dit jaar stoppen we al met de verkoop van tabak, behalve aan met name de benzine-stations, want daar hebben we langer lopende contracten mee en die stoppen pas per 01 januari komend jaar.”

Landelijk beleid
Sligro stopt met de verkoop van tabak omdat het landelijk beleid er steeds meer op gericht is om gebruik van tabak te beperken en supermarkten, waar Sligro natuurlijk veel aan levert, ook per 01 juli van dit jaar geen tabak meer mogen verkopen. “Je zult daardoor zien dat de verkoop van tabak steeds meer gaat verschuiven naar plaatsen waar dat nog wel mag en we verwachten dat dat vooral dus het geval zal zijn bij de benzine-stations. En omdat wij daar nog contracten hebben die doorlopen tot eind van dit jaar verwachten we eigenlijk dat de omzet van tabak in de tweede helft van dit jaar nog wat zal toenemen”, aldus Jansen.
Hoewel de omzet over het eerste kwartaal wel licht is gestegen constateert Sligro toch dat met name de consumenten nog terughoudend zijn wat betreft de bestedingen en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de klanten van Sligro.
De impact van de inflatie is in het eerste kwartaal wat afgenomen en ligt nu rond de 3 procent.
Sligro doet nog geen uitspraken voor de komende maanden en zal op 18 juli de half jaar cijfers publiceren.