Slagen zonder examen voelt wel gek

Sint Oedenrode - Eindexamenleerling Koss van de Wijdeven hoorde gisteren dat de eindexamens afgelast zijn. Zijn eerste gedachte? Yes, ik ben nu al geslaagd! Maar meteen daarna vroeg de mavoleerling uit Sint Oedenrode zich ook af of dat eigenlijk wel klopt. En als Koss diep in zijn hart kijkt, vindt hij het niet leuk dat de eindexamens niet doorgaan. “Het voelt niet voldaan om op zo’n manier je diploma te halen.”

Dubbel gevoel

Natuurlijk ben ik blij dat ik bijna zeker geslaagd ben,” vertelt Koss. “Maar ik heb een dubbel gevoel. Ik heb me heel serieus voorbereid op het eindexamen. Dan is het wel raar dat de het nu niet doorgaat. Toch heb ik geen spijt van mijn grondige voorbereiding. In de schoolexamens zitten altijd vragen uit oude eindexamens. Dus het is wel goed dat ik de manier van vragen en antwoorden op examens al heb geoefend. Dat is echt een voordeel bij mijn schoolexamens. En nog een voordeel: ik heb nu veel meer tijd om mijn praktische opdrachten af te maken.”

Schoolexamens uitgesteld

De schoolexamens zouden deze en volgende week zijn. Die werden al eerder uitgesteld tot na 6 april. “Meer weet ik ook nog niet,” vertelt Koss. “Dat is wel lastig, maar ik heb er begrip voor. Ook voor school is dit een unieke situatie. Het Heerbeeck College moet ook bijna per week een nieuw plan maken. Onze mentor houdt ons gelukkig wel goed op de hoogte. Maar wat hij niet weet, kan hij ook niet vertellen. Natuurlijk heb ik allerlei vragen. Niet alleen wanneer de schoolexamens zijn, maar ook hoe het bijvoorbeeld met mijn mondeling Engels moet. Eerst was geen enkele leerling bezig met de veiligheidsregels, maar nu wel. Corona grijpt echt om zich heen. Het is gewoon héél serieus. Ik denk dat daarom mijn praktijkexamen muziek misschien wel helemaal afgelast wordt. Het concert dat we voor publiek zouden geven, gaat zeker niet meer door. Misschien nog alleen voor de docenten en examinatoren. Maar hoe dat binnen de regels moet, zou ik niet weten. Als koor of band kun je niet zomaar 1,5 meter afstand houden.”

Kortere lessen

Koss volgt nu bijna een week lessen via de computer. En dat gaat best goed. “Technisch loopt het prima,” vindt Koss. “Ik was even bang dat er veel door klasgenoten geklooid zou worden. Ik hoor dat ook wel van lagere klassen. Maar in onze klas wordt heel serieus geluisterd en meegedaan, want iedereen wil slagen. Vanaf donderdag 26 maart worden de lessen trouwens ingekort naar 30 minuten. Dat kan ook wel, want veel lessen bestaan uit een korte uitleg en dan de opdracht om proefexamens te maken. Dat moet je toch zelf doen.” Koss is dus tevreden over onderwijs op afstand. Maar hij mist school wel. “Je mist toch het persoonlijke contact. Online is het ook wel gezellig, maar op school is het veel gezelliger.

Examenfeest

Al meteen toen de scholen sloten, vroeg Koss zich af of hij de examenreis die hij samen met zijn moeder zou maken nog kon doorgaan. Die kans is inmiddels héél erg klein. Maar inmiddels beseft Koss dat ook andere ‘vanzelfsprekende’ activiteiten op losse schroeven staan. “De vraag is of het eindexamengala wel doorgaat. Ik denk niet dat het kan. Maar ook een examenfeest met vrienden kan niet. Dan zijn er gewoon te veel mensen bij elkaar. De maatregelen gaan steeds verder. De sportschool is dicht, dus ik beperk me tot hardlopen. De theaterproductie waar ik in mee zou doen is afgelast. En met veel vrienden chillen gaat ook even niet. Dat had ik twee weken geleden echt niet gedacht. Maar hoe lastig het ook is, ik snapt dat het nodig is. We halen die feestjes later wel in.”

De komende tijd houdt Omroep Meierij je op de hoogte hoe het met Koss gaat.