Slachtoffers legionella wonen in dezelfde wijk; bron waarschijnlijk in de open lucht

SCHIJNDEL – Het aantal mensen in Schijndel dat is besmet met legionella is gestegen naar vijftien. Vandaag, vrijdag, zijn er geen nieuwe besmettingen gemeld. Dat zegt de GGD Hart voor Brabant. Omdat de mensen die besmet zijn vrijwel allemaal in dezelfde wijk wonen houdt de GGD er rekening mee dat de bron ergens in de open lucht moet zijn.

Zoals eerder bekend is gemaakt, is er één patiënt overleden. GGD Hart voor Brabant werkt samen met gemeente Meierijstad, de Omgevingsdienst, het RIVM, artsen-microbiologen en de Bronopsorings Eenheid Legionella. Alle organisaties zijn intern opgeschaald om dit weekend door te kunnen gaan met de zoektocht naar de bron van de besmetting en het informeren van mensen.

Buitenlucht

De zoektocht concentreert zich met name op een bron in de buitenlucht. De meest waarschijnlijke en bekende bronnen zijn inmiddels bemonsterd en afgesloten of gereinigd. Denk hierbij aan onder andere koeltorens en fonteinen. Op dit moment worden relevante tips van burgers en minder voor de hand liggende bronnen in kaart gebracht en bemonsterd. Dit gebeurt met spoed. Er wordt dit weekend door alle partijen met extra personeel doorgewerkt. Na het weekend gaat het bemonsteren door.

Onderzoek GGD

De GGD doet onderzoek. Medewerkers nemen contact op met alle gemelde patiënten of hun familie om na te gaan waar patiënten zijn geweest en of met welke mogelijke bronnen zij in aanraking zijn geweest. Denk hierbij aan bronnen in de buitenlucht, bij een evenement of wasstraten, maar ook plekken rondom het huis zoals sauna’s, jacuzzi’s, douches die lang stil gestaan hebben. In dit geval zijn er geen overeenkomsten gevonden tussen de patiënten behalve de wijk waar ze wonen. Dit maakt een bron in de openlucht ergens in de omgeving waarschijnlijk.

Contact zoeken met huisarts

Als mensen klachten hebben die bij een longontsteking kunnen passen dan is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts. Juist wanneer de Covid-test negatief is, zou een Legionella besmetting de oorzaak van de klachten kunnen zijn. Onderzoek op deze besmetting kan eenvoudig en gebeurt middels een test in de urine (hierin worden dode bacteriën uitgescheiden). Huisartsen en ziekenhuizen zijn geïnformeerd met de vraag om alert te zijn op mensen met legionella om snel met een passende behandeling te kunnen beginnen. Een legionellabesmetting is over het algemeen goed te behandelen, zeker als het in een vroeg stadium ontdekt wordt.

Voor meer informatie over legionellabesmettingen, kunt u terecht op de sites GGD Hart voor Brabant van het RIVM en van de Rijksoverheid. Inwoners die vragen hebben kunnen contact opnemen met de GGD via het telefoonnummer 088-3686453. Bedrijven die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de Omgevingsdienst via het nummer 088-7430000.