Skinelogie leert over geschiedenis van Schijndel

SCHIJNDEL – ‘Wie het verleden niet kent, weet niet waarom het heden er zo uitziet’ is het motto van Heemkundekring Schijndel. Om de kennis van de geschiedenis van Schijndel levend te houden organiseert men de cursus Skinlelogie. Deze cursus is al een aantal keren met veel succes gegeven. Steeds was de belangstelling groot.

Dit jaar wordt de cursus gegeven op 6 dinsdagavonden in de Rode Zaal van ’t Spectrum. Met een afsluiting in de aldaar gevestigde Heemkamer. De start is op dinsdag 1 november 2022. Vervolgens op 8, 15, 22 en 29 november en 13 december. Telkens van 19.30 tot 21.30 uur.

Opbouw cursus
Sjors van de Greef gaat eerst in op het unieke van Schijndel binnen de eigen en andere regio’s. De ontstaansgeschiedenis van ons landschap wordt behandeld, evenals de wijze waarop onze voorouders dit gebied hebben ingericht. Dirk Paagman vertelt over de geschiedenis van Schijndel door de eeuwen heen. Maar ook over de Granaatweken, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met name het centrum zo hebben verwoest. Bij Johan van Geffen staan de ambachten en de industrialisatie van Schijndel centraal. Ruud Hemelaar en Gerard van Kaathoven behandelen het thema archeologie. Op de laatste avond vertelt Jo van de Aa alles over SchijndelWiki.nl. Dit is de plaats waar alles over de Schijndelse geschiedenis gemakkelijk te vinden is. Iedere cursist ontvangt na afloop een getuigschrift.

Informatie en opgave
Belangstellenden kunnen zich tot 20 oktober 2022 bij voorkeur per mail aanmelden bij secretaris Jan Aalders, secretariaat@heemkundekringschijndel.nl telefoon: 073-5474566 / 06-23103883. Informatie is verder te vinden op de website www.heemkundekringschijndel.nl.

Fotocollage van Schijndel
Fotograaf: Bron Heemkundekring Schijndel