Sinterklaas-Inpakcentrale draait weer op volle toeren

VEGHEL – De snoepinpakcentrale van Sinterklaas draaide woensdagmiddag weer op volle toeren. Circa 35 vrijwilligers helpen de Spaanse bisschop bij het samenstellen van de snoepzakken voor de duizenden kinderen. Nadat de Sint zondag zijn intrek heeft genomen in zijn tijdelijk onderkomen in de bibliotheek op de Markt, mag het goedgelovig volkje een bon inleveren om bij een van de twee uitgiftepunten ter hoogte van Matteucci en Marktzicht een snoepzak op te halen.

Honderden kilo’s snoepgoed
Het is een jarenlange traditie dat het Sint Nicolaascomité ervoor zorgt dat direct na aankomst van Sinterklaas de snoepzakken voor de kinderen klaarliggen. Dit jaar maar liefst 3.500. Daarvoor moeten de lekkernijen natuurlijk wel worden aangeschaft. Het geld komt deels van de Veghelse gemeenschap zelf. Afgelopen weken gingen 115 collectanten langs de deuren om geld op te halen. De gulle gevers kregen hiervoor een snoepzakbon. Maar ook foodgiganten Sligro en Jumbo geven ieder jaar gehoor aan de oproep van de Sint en doneren honderden kilo’s pepernoten, chocolademunten, spekjes en nog meer van al dat lekkers.

Geoliede machine
En zo kon het gebeuren dat woensdagmiddag de ene baal snoep na de andere op de vier grote tafels in de tuinzaal van het Franciscanessenklooster worden uitgestort. Snelle dameshanden vullen als een geoliede machine de plastic zakken alsof het hun dagelijkse bezigheid is. Dagelijks niet, wel jaarlijks. “Ieder jaar rond deze tijd zien we dezelfde dames terug die de snoepzakken komen vullen”, zegt Philip van den Brand, de voorzitter van het Veghelse Sint Nicolaascomité. “Je ziet altijd weer dezelfde gezichten aan de tafels om deze klus te klaren. “

Volle krat bij zes pepernoten
Een klus waaraan de dames op hun eigen manier invulling geven. Zestig zakken mogen er in de krat. Christien Vermeulen sluit aan een van de tafels de zakken met een plakbandapparaat. Na elke tiende zak die in de krat gaat legt ze een pepernoot opzij. “Bij zes pepernoten is de krat vol en beginnen we aan een nieuwe” zegt ze lachend. De sterke armen van de mannen komen er dan aan te pas om de zware kratten in een rolbar te plaatsen. Ben Janssen, een van hen zegt: “Iedereen is hier goed op elkaar ingespeeld. Het is gewoon leuk om dit met z’n allen te doen”.

Feest der feesten voor de jeugd
Hoewel Sinterklaas en zijn Pieten ook in 2021 een pas op de plaats moeten maken met een intocht die wat soberder is dan in voorgaande jaren, blijft het Sint Nicolaascomité actief om de kinderen niet onder de covidperikelen te laten lijden. Voor hen moet het feest der feesten gewoon doorgaan. Daarbij mag de alom bekende Veghelse snoepzak niet ontbreken.