Sensoren in N279 meten bandenspanning

MEIERIJSTAD – De ‘slimme’ bandenspanningsmeter op de N279 (traject Asten-Veghel, ter hoogte van Meierijstad) is in werking getreden. Sensoren in het wegdek signaleren afwijkingen in de bandenspanning van vrachtwagens.

Vanaf nu kunnen chauffeurs via de Truckmeister-app een melding over de afwijking op hun telefoon ontvangen. Een te lage bandenspanning is vaak de oorzaak van pechgevallen met vrachtwagens. Door chauffeurs te waarschuwen, neemt de bewustwording toe, wat een positief effect heeft op het voorkomen van klapbanden en lekke banden. Daardoor verbetert de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van deze oplossing is dat de informatie op een veilige manier beschikbaar wordt gesteld. Dit betekent dat op het telefoonscherm een herkenbaar icoontje verschijnt. Zodra de chauffeur stil staat, kan hij/zij in de app zien welke band een afwijkende bandenspanning heeft. De gratis versie van Truckmeister van Be-Mobile is voldoende om deze functionaliteit te kunnen gebruiken.

Pechgevallen voorkomen

Onderzoek in 2018 van SmartwayZ.NL toont aan dat 41 procent van de pechgevallen met vrachtwagens door een lekke band of klapband wordt veroorzaakt. Per dag passeren gemiddeld 15 vrachtwagens met een gevaarlijk afwijkende bandenspanning het meetpunt. Een informatiedisplay waarschuwden chauffeurs met vrachtwagens al ter plaatse. Dankzij de app Truckmeister zien chauffeurs ook om welke band het gaat.

Be-Mobile ontwikkelt inmiddels een interface om deze informatie realtime beschikbaar te stellen aan de bedrijven waar de chauffeurs werken.