Sem en Sanne hebben eindelijk zicht op een eigen woning

“Mijn moeder is nu 90% hulpverlener. Dat zou zo niet moeten zijn”

Sem (links) en Sanne

MEIERIJSTAD – Geboren met een autistische beperking staat het leven van Sem Nieuwenkamp (23) uit Schijndel en Sanne Foolen (20) uit Nijnsel, in het teken van constante extra zorg op het gebied van ontwikkeling, dagindeling, school en bijvoorbeeld sociale relaties. Zeker nu zij wat ouder zijn is het huis dat ze delen met hun familie letterlijk te klein.

Helmy Steenbakkers en Linda Foolen, de moeders van beide jong volwassenen, hebben contact opgenomen met de gemeente en wooncorporatie Woonmeij voor het realiseren van een woonvoorziening. Ze zijn enorm verheugd dat in 2024 twintig zorgappartementen met daarbij een gezamenlijke ruimte gebouwd gaan worden. Vanaf die tijd kunnen dan, vlakbij de markt in Sint-Oedenrode, mensen met autisme zo zelfstandig mogelijk wonen.

“Zoals we nu in huis leven is niet meer gezond”, zegt Sem. “Er zijn altijd te veel prikkels voor mij. Mijn broer spreekt weleens met vrienden af en er komen allerlei andere mensen over de vloer. En rust is het allerbelangrijkste voor mij. Ik ben een cliënt van ons mam die zelf in een rolstoel zit. Dat is gewoon niet fijn.”

Sem kan op een heel volwassen manier over zijn situatie praten. Hij is dol op honden. Pas nog is zijn hulphond Kenai overleden en daarover is hij erg verdrietig. Hij hoopt dat er snel een nieuwe pup komt die hij samen met Lydia Neijs kan trainen tot hulphond voor hem. Daarmee kan hij zelfstandig naar de dagbesteding. Het geven van een interview vindt hij spannend. Als het hem teveel wordt dan loopt hij weg, zo hebben we afgesproken.

Sem is dol op de fantasiewereld van Pokémon. Hij verzamelt kaarten en speelt er strategische wedstrijden mee. Daar is hij heel goed in. Ook vindt hij My Hero Academia , Inazuma Eleven, Disney en Harry Potter heel leuk. Vijf dagdelen per week gaat Sem naar de dagbesteding. Daarnaast sport hij met begeleiding en werkt aan zijn doelen. Als hij nadenkt over een eigen appartement, dan verlangt hij vooral naar de rust die dat kan geven. Hij wil ook wat zelfstandiger leren koken en hij hoopt dat er tussen de mede bewoners ook vrienden kunnen zitten. Ook wil hij dat zijn moeder gewoon op de koffie kan komen bij hem thuis.

Sanne heeft het voordeel dat zij al een eigen woonplekje heeft in de tuin van de familiewoning in Nijnsel. “Eerst trok ik me altijd terug achter mijn laptop en zocht het rustigste plekje in huis op. Ik ben enorm prikkelgevoelig. Elk geluidje van een kerkklok, een piepende vogel of een stemgeluid brengt me al van de wijs. Ik woon vanaf mijn 17e in een soort schipcontainer in onze tuin van 7 bij 3,5 meter. Het was een grote opluchting voor mij om hier meer rust te vinden. Maar de plek is heel erg klein. Ik kan daar eigenlijk niet leven met alle activiteiten die ik wil doen.”

Ook Sanne kan uitstekend verwoorden waar de problemen liggen. Evenals Sem is zij naast autistisch ook zeer begaafd. Ze is goed in gamen en schaken, ze schrijft boeken en doet aan handboogschieten. Ze heeft online vrienden over de hele wereld. Met een eigen sleutel voor een appartement wil Sanne meer leefruimte te vinden. Ze wil mensen ontmoeten die aansluiten bij haar interesses en die uitnodigen in haar eigen huis. De locatie dicht bij het centrum vindt zij perfect. Dan kan ze zelf een boodschap doen voor een culinair recept.

De bijbehorende begeleiding bij de woonvoorziening is erg belangrijk. “Zonder begeleiding kom ik mijn bed bijna niet uit. Ik heb iemand nodig die mij helpt om de dag op te starten. Anders wordt mijn depressie erger dan wat het al is,” zegt Sanne stellig.

Een autistisch kind betekent altijd speciale ouderzorg

Helmy Steenbakkers en Linda Foolen, de moeders van beide kinderen, zeggen dat ze als moeders altijd moeten nadenken bij wat ze doen en zeggen. “Constant houden we rekening met gevoeligheden, regels, afspraken en voorwaarden. En natuurlijk zijn we als moeder ook emotioneel betrokken bij ons kind. Dat geeft soms spanningen in huis, ook met de andere gezinsleden”. Helmy en Linda zijn enorm blij als de kinderen straks zelfstandig kunnen gaan wonen. Dan kunnen zij eindelijk ook eens als moeder op bezoek gaan.

Speciale woningen voor mensen met autisme

Er zijn in Nederland nauwelijks geschikte woonvoorzieningen voor mensen met autisme waarbij deze zo zelfstandig mogelijk in de samenleving kunnen integreren. De woningen dienen echt geluidsdicht te zijn, zeker in een centrum met allerlei verkeersgeluiden, kerkklokken en evenementen. Alleen in absolute stilte kunnen mensen met autisme zichzelf weer voldoende opladen om de buitenwereld te kunnen ontmoeten. De appartementen moeten ook rolstoeltoegankelijk zijn en over een invalidentoilet beschikken.


Stichting Eigen Sleutel zoekt kandidaat bewoners

Met dank aan het begrip en de steun van een proactief meedenkende gemeente worden in 2024 twintig unieke zorgappartementen en één gezamenlijke ruimte gerealiseerd in het centrum van Sint-Oedenrode. Deze komen beschikbaar voor (jong)volwassenen met autisme en een gemiddeld tot hoog IQ. Zij dienen daarbij ook recht te hebben op 24-uurs begeleiding of een WLZ-GGZ-pakket 2 of 3 PGB. Dit mag zich ook nog in de aanvraagfase bevinden.

Op de site van Stichting Eigen Sleutel staat een aanmeldformulier voor de aanvraag van een woning. Ook alle verdere informatie en contactgegevens zijn op deze site te vinden. De Stichting Eigen Sleutel heeft een aanvraag voor een ANBI status lopen en is ook op zoek naar sponsoren om dit mooie initiatief mede te laten slagen.