Schrijfster Annejet van der Zijl in de Knoptoren

SINT-OEDENRODE - De bekende schrijfster Annejet van der Zijl komt op vrijdag 25 november 2022 naar Sint-Oedenrode. Op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt (RKK) vertelt zij die avond in De Knoptoren over haar werk en in het bijzonder over haar meest recente boek Fortuna’s Kinderen.

De lezing, die om 20.00 uur begint, heeft de vorm van een interview. Corry Kocken (RKK) gaat met Annejet van der Zijl in gesprek over haar boek en haar werk. Kaartjes à € 12,50 zijn uitsluitend online te verkrijgen via de website van het RKK www.rooiskultuurkontakt.nl/programma De QR-code die men ter bevestiging ontvangt geldt als entreebewijs.

Biografie Prins Bernhard
Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis, massacommunicatie en International Journalism. Zij werkte enkele jaren als journalist, onder andere als misdaadverslaggeefster en debuteerde in 1998 met Jagtlust, een non-fictieboek over een kunstenaarskolonie in ’t Gooi. Van der Zijl specialiseerde zich in reconstructies en portretten van bekende en onbekende mensen en van groepen mensen die samen een bewogen periode doormaken. Dit resulteerde in zeven non-fictieboeken en één fictieboek. Zij promoveerde aan de universiteit van Amsterdam op een biografie over prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld.

Gelukzoekers
Haar laatste boek, Fortuna’s Kinderen, verscheen in 2021. Het beschrijft de geschiedenis van twee generaties gelukzoekers, een trans-Atlantische familiekroniek die de 19de en een deel van de 20ste eeuw beslaat. Centraal staat de geschiedenis van een Nederlandse ondernemersfamilie die zakendoet in Amerika en te maken krijgt met onder meer slavernij en racisme. Van der Zijl laat in dit boek zien hoe Amerika zichzelf met lef en ondernemerszin, maar ook met grof geweld heeft uitgevonden. Steden als San Francisco werden in een paar jaar uit de grond gestampt. Zij beschrijft de Burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij, de goldrush en de beurskrach van 1929.

Fortuna’s Kinderen is niet geromantiseerd en is geschreven zonder opgelegde moraal. “Ik schrijf nooit om een punt te maken”, aldus de schrijfster. Van der Zijl beschrijft de veerkracht van de mens zonder de wreedheid van de geschiedenis te ontkennen.

Schrijfster Annejet van der Zijl
Fotograaf: Foto: Anja van Wijngaarden