Schoolverlaters ’t Ven te gast bij het Gilde

VEGHEL – Dat een schoolweek niet leuker kan beginnen dan op het Gildeterrein, daarover zullen de leerlingen van groep 8 van Basisschool ’t Ven het roerend eens zijn. Op weg naar het schoolverlaterskamp in Heeswijk hielden ze onder aanvoering van meester Frank Holthuizen maandagmorgen eerst halt bij de thuisbasis van het Sint Barbaragilde aan het Geerbosch in Veghel.

Daar wachtten leden van het Gilde hen op om uitleg te geven over allerlei Gildezaken. Want voordat je aan de gilde-activiteiten begint wil je natuurlijk wel weten hoe het er in de Middeleeuwen aan toeging en wat de gildebroeders- en zusters in de 21e eeuw tijdens bijeenkomsten doen.

Hellebaardiers
Daarover kreeg de schooljeugd uitleg van Hoofdman Ruud Eekhof. Hij vertelde dat het Gilde altijd wordt uitgenodigd bij officiële gebeurtenissen in de gemeente. En dat ze ook voor de Veghelse gemeenschap actief zijn. Bijvoorbeeld aanstaande zondag bij de Vaderdagmarkt die ze samen met carnavalsvereniging De Kuussegatters organiseren. Bij de ijsbaan in december op de Veghelse Markt, het kruisboogschieten en het jaarlijks Koningschieten. Gildebroeder Toon van den Heuvel legde uit dat de hellebaardiers vroeger de weg vrijmaakten als het Gilde door de straten trok.

Vendelen, trommelen en schieten
Onder begeleiding van enkele gildebroeders maakte de jeugd kennis met het vendelen, roerden de trom, speelden jeu de boules en sjoelden er op los. Ook mochten ze met de kruisboog schieten waarbij één van hen zelfs de top van de 10 meter hoge schietboom wist te raken. Na de lunch op het veld stapten de schoolverlaters weer op de fiets. Hun laatste schoolweek was verrassend leuk begonnen.

Schoolverlaters van Bs 't Ven actief bij het Sint Barbaragilde in Veghel
Fotograaf: Bron: Sint Barbaragilde