Scholen Meierijstad massaal aan de slag met thema voedselverspilling

In 2020 heeft een record aantal scholen (21) de gratis gastlessen over afval van de gemeente Meierijstad afgenomen. Opvallend veel basisscholen (14) hebben daarbij gekozen voor gastlessen over voedselverspilling. Naast het reguliere aanbod van zwerfafvallessen worden sinds 2 jaar ook de gastlessen voedselverspilling aangeboden voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Nieuwe trend

Madeleine Velthuizen (gastdocent bij Facet) ziet dat dit past bij de toenemende landelijke aandacht voor voorkomen van voedselverspilling door de Overheid en het Voedingscentrum. Wethouder van Rooijen ziet ook een verband met Brabant Agri Food Capital: “De interesse voor gastlessen was zelfs zo groot dat de gemeente een extra financieel potje beschikbaar stelde om aan alle wensen te voldoen. Waar scholen vroeger kozen voor één of twee gastlessen in een bepaalde groep, kiezen zij nu voor een themadag of -week op school voor álle groepen. Mooi om te zien dat een regionaal thema ook in ons onderwijs op de kaart staat; want ‘jong geleerd is oud gedaan’.”

Ook interesse?

De gastlessen zwerfafval en voedselverspilling maken onderdeel uit van het Afval- en Duurzaamheidsbeleid van de gemeente Meierijstad De gastlessen worden verzorgd door de ervaren gastdocenten van Facet. Voor dit jaar zijn alle gastlessen vergeven maar volgend jaar is er weer ruimte. Aanmelden gaat via duurzaam@facetadvies.nl.