Schijndelse scouts terug van World Jamboree Zuid-Korea

Beeld van de openingsceremonie van de World Jamboree 2023.
Fotograaf: Rianne Oomen

SCHIJNDEL – Wat doe je als je naar Zuid-Korea gaat om daar 50.000 andere scouts van over de hele wereld te treffen? Dan plak je er nog een mooie vakantie achteraan. De Schijndelse scouts Maaike Timmermans (15), Milan Verhoeven (16), Lara Doedee (15) en Luuk van Doremalen (15) zijn net terug van hun zogenoemde nareis na de World Jamboree. En ze zijn een heel avontuur rijker!


De vier Schijndelse scouts kregen zelf minder mee van de commotie rondom de hitteproblemen op het enorme jamboreeterrein en de evacuatie vanwege een tyfoon. “Op de jamboree zelf was het heel warm, omdat we constant buiten waren. Maar we hadden wel genoeg schaduwplekken,” vertelt Maaike. Milan vult aan: “Op ons subkamp was het goed geregeld, al hadden er meer schaduwplekken kunnen zijn.” Die extra schaduwplekken werden ijlings geregeld door de organisatie, nadat tijdens de openingsceremonie veel deelnemers bezweken van de hitte.

Wennen aan de hitte
De vier Schijndelse scouts bleven gelukkig op de been. Al geeft Lara toe dat het wel warm was op het kampterrein: “Het was bloedheet en als je wakker werd in de ochtend brandde je zowat uit je tent. Maar als je genoeg drinkt, val je niet flauw.” Luuk voegt toe: “De hitte was in het begin niet fijn, maar daar raak je door de dagen heen aan gewend. Al waren de eerste dagen wel pittig. Het is ook een grote verandering naar elke dag 30 graden of meer. We moesten daarom ook veel water drinken. Na een week raak was ik wel gewend aan de hitte, maar het blijft natuurlijk wel warm.”

Evacuatie
De officiële opening van de World Jamboree op 1 augustus werd wereldnieuws, vanwege de scouts die onwel werden door de hitte. Maar Maaike, Milan, Lara en Luuk kijken vooral terug op een indrukwekkende en mooie openingsceremonie. In de dagen erna genoten ze van het programma en vooral van het contact met scouts uit alle werelddelen. Maaike: “Het was heel leuk om al die verschillende landen met hun culturen te leren kennen, zonder al te lang te reizen van land naar land.” De teleurstelling was best groot, toen de scouts op 8 augustus geëvacueerd werden vanwege de dreiging van een tropische storm. “Toen we hoorden dat we van het terrein af moesten, was iedereen wel een beetje verdrietig,” vertelt Maaike. “We hadden het gezellig op het jamboreeterrein en we hadden net nieuwe vrienden gemaakt …” Luuk snapt wel dat het beter was om te vertrekken. “Toen we te horen kregen dat we vanwege de tyfoon weg moesten, baalden we allemaal. Het is jammer als je door iets wat je niet kunt veranderen verplicht weg moet, vooral omdat het pas halverwege de jamboree was. We zijn met onze Troep Kruisspin daarna naar Suwon University gegaan voor de laatste dagen. Daar hebben we nog een mooi programma gekregen dat snel werd geregeld.” Al met al zijn de scouts het roerend eens: het was een reis en ervaring om nooit te vergeten!