Schijndelse flexwoningen vallen in de smaak (video)

“Je moet niet alles vol meubels zetten”

SCHIJNDEL –Eind vorig jaar zijn 17 flexwoningen aan de Kerkendijk gerealiseerd. De woningen, ook wel genoemd ‘Tiny Houses’ zijn bedoeld voor mensen die urgent op zoek zijn naar woonruimte. Bart Verhagen was een van de gelukkigen die voor deze woningen in aanmerking kwam. Omroep Meierij ging op bezoek bij Bart.

Subsidie van het rijk
De flexwoningen zijn met subsidie van de gemeente Meierijstad gerealiseerd door woningcorporatie Woonmeij. Het gaat hierbij om flexwoningen met een huur tot maximaal 679 euro. Dat er behoefte is aan woonruimte in Meierijstad bleek uit de 327 inschrijvingen voor deze 17 flexwoningen.

Doelgroep
De woningen, ook wel genoemd ‘Tiny Houses’ zijn bedoeld voor mensen die urgent op zoek zijn naar woonruimte. Dat kunnen zijn jongeren die nog bij hun ouders wonen of mensen die na een scheiding een woning zoeken. In vorige situaties mochten bewoners van flexwoningen er maar tijdelijk wonen. Voor deze woningen biedt Woonmeij een andere contractvorm aan voor onbepaalde tijd.

Toewijzing
De toewijzing geschiedde deels via loting. Mark Wonders, directeur en bestuurder van Woonmeij: “Een derde is toegewezen op basis van inschrijving, dat zijn zes woningen. Vijf woningen zijn op basis van loting toegewezen en de overige zijn rechtstreeks toegewezen voor urgente situaties”.

Indeling
De woning omvat een woonkamer met open keuken en op de verdieping twee slaapkamers en een badkamer. Buiten is nog een gezamenlijke fietsenberging. “De woning is lekker ruim en licht” zo zegt Bart Verhagen, “al moet je niet alles vol meubels zetten”.

Energiezuinig
Dankzij de zonnepanelen zijn de energiekosten erg laag. “Ik betaal ongeveer 10 euro per maand aan elektriciteit” aldus Verhagen, “maar dat laatste is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe veel je gebruikt”.

Op zoek naar nieuwe locaties
Dit jaar heeft Meierijstad opnieuw bijna één miljoen euro subsidie gekregen voor het bouwen van 200 flexwoningen. Voorwaarde is dat die woningen binnen vijf jaar zijn gerealiseerd. Meierijstad zoekt hierbij samenwerking met de woningcorporaties, Area, Woonmeij en eventueel Brabant Wonen. Op dit moment wordt de haalbaarheid van geschikte locaties in kaart gebracht.

De nieuwe flexwoningen aan de Kerkendijk
De nieuwe flexwoningen aan de Kerkendijk