Schijndelse basisscholen coronaproof en voorzien van ‘uitzwaaiplek’

SCHIJNDEL – Alle basisscholen mogen vanaf maandag 11 mei weer open op voorwaarde dat ze coronaproof worden ingericht. Naast maatregelen zoals verschillenden lestijden, een halve bezetting in de klassen moet er ook van alles gebeuren aan de inrichting van de school. En dat begint al op het schoolplein waar ouders hun kinderen brengen tot aan de uitzwaaiplek. Het Schijndelse bedrijf Tausch brand sensations zorgde voor de uitwerking.

Nieuwe ontwikkelingen
Het Schijndelse bedrijf Tausch brand sensations richt zich van oorsprong op standbouw maar zag sinds de coronacrisis de opdrachten hiervoor opdrogen. Om deze tak overeind te houden werden andere wegen ingeslagen zoals het ontwerpen van plannen om theaters en bioscopen in te richten op de anderhalve meter economie.

Maarten van der Vaart, directeur van Tausch brand sensations: “We dachten die anderhalve meter wordt wel een belangrijk iets. Dus toen gingen we nadenken hoe we strategisch kunnen insteken op die anderhalve meter. Hoe kunnen we onze klanten helpen. Toen hebben we drie poten ontwikkeld, waarvan een poot op de theaters. Hoe kunnen we met ons team ervoor zorgen dat de bezettingsgraad van 25% omhoog kan. We hebben nu een model ontwikkeld waarmee in bestaande zalen van theaters en bioscopen de bezetting naar 60 tot 80 % omhoog kan.

Basisscholen coronaproof
Ook voor de Schijndelse basisscholen bedacht Tausch in overleg met Skopos waaronder de scholen vallen een plan met borden en looproutes om aan de RIVM voorwaarden van 1,5 meter afstand te kunnen voldoen. Van der Vaart: “We hebben acht locaties in Schijndel en hebben in eerste instantie de looplijnen in kaart gebracht. En dan moet je letterlijk hierbuiten de school beginnen. De medewerkers komen aan, welke ingang heb je dan. De ouders komen met de kinderen. Waar komen die”.

Uitzwaaiplek
Zo zijn bij de schoolpleinen uitzwaaiplekken gerealiseerd. Voor de leerkracht is een gebied afgebakend zodat hij of zij veilig de kinderen les kan geven zonder zich druk te hoeven maken om de afstand. Van der Vaart: “Ik denk dat deze nieuwe generatie mensen het over tien jaar heel normaal vindt om altijd maar handen te wassen en hygiëne in acht te nemen”.

Video basisscholen coronaproof
Fotograaf: Jan van Oort
Uitzwaaiplek bij basisschool
Fotograaf: Jan van Oort
Aanbrengen belijning
Fotograaf: Jan van Oort