Schijndel toont verbondenheid

Voorzitter horeca Meierijstad noemt verbondenheid: ‘hartverwarmend’

SCHIJNDEL - Na een onrustige dinsdag en een spannende avond waarop relschoppers werden verwacht in het centrum van Schijndel begon de dag vandaag in een onwennig decor. Veel winkels zijn nog met hout gebarricadeerd, alleen de bakker, groentewinkel en supermarkt zijn open.

De verwachte grote groep relschoppers bleef dinsdagavond achterwege. Alleen een vernielde deur bij de Hema is een stille getuige van de onrustige avond. Vanmiddag kreeg burgemeester Kees van Rooij samen met het citymanagement een rondleiding in het centrum: “Ik ben hierheen gekomen om te laten zien dat wij als gemeente ook meeleven met de ondernemers en met de mensen die angstig zijn en nu denken wat gaat er allemaal gebeuren”.

Het bleef dinsdagavond betrekkelijk rustig in het centrum. Jan van Roessel van Tabaksspeciaalzaak: “Ik ben eigenlijk niet bang geweest. Ze waren hier in de straat enkele winkels aan het dichttimmeren. Mijn dochter was wel bang dus die heeft geregeld dat onze zaak ook van planken is voorzien. Achteraf heb je dan toch wel een veiliger gevoel”.

Geruchten
Van Roessel heeft dinsdag met meerdere ondernemers in de straat gesproken over wat te doen. “Het zijn maar geruchten. Maar ja de paniek sloeg wel toe. Stel dat het dadelijk wel echt is. Vervolgens werd de ene na de andere winkel in de straat dichtgetimmerd. Volgens burgemeester Van Rooij waren de geruchten uiteindelijk niet zo bedreigend dat de noodverordening van stal moest worden gehaald. “We hadden die wel klaarliggen zodat die ingezet had kunnen worden. Er waren veel mensen op de been maar dan laat ik het aan de politie om een inschatting te maken in wat moet wanneer gebeuren”. Uiteindelijk is de noodverordening niet ingezet.

Hartverwarmend
Robert van den Brand, voorzitter van de afdeling Meierijstad bij Koninklijke Horeca Nederland prijst de inzet van de politie. Over de 200 jongeren die in het centrum aanwezig waren om de relschoppers te weren is Van den Brand stellig: “Ik ga dat niet oproepen ik denk niet dat dit verstandig is. Maar het is wel hartverwarmend dat heel Schijndel bezorgd is om het centrum.”

Schijndel de dag na 26 januari
Fotograaf: Jan van Oort
Schijndel de dag na 26 januari