Schijndel moet dorpse- en groene karakter houden

Bouwsteen voor Schijndel blauwdruk voor de toekomst

SCHIJNDEL – Een bouwsteen voor Schijndel. Zo heet het rapport dat de gemeente Meierijstad dinsdag heeft gepresenteerd. Er was naar uitgekeken, vooral naar de woningparagraaf. De woningnood in Schijndel is groot en er is nauwelijks bouwgrond.

Belangrijkste thema in het rapport is dat Schijndel vooral het dorpse- en groene karakter moet behouden. Daarom moeten er volgens burgemeester en wethouders vooral huizen gebouwd worden binnen het centrum, op zogenoemde inbreidingslocaties.

Tachtig is het maximum
Grotere nieuwbouwprojecten kunnen aan de oostkant in de omgeving van de Putsteeg, richting Gemonde. En aan de andere kant van het dorp op het terrein van paardenbedrijf Vermulst. Daar ligt een particulier plan voor meer dan 250 huizen, maar dat vinden B&W te veel. Tachtig is het maximum.

Vanuit de politiek zijn er al reacties. Hart constateert dat de inbreidingslocaties dezelfde zijn als die vier jaar geleden op een lijstje stonden. De partij concludeert dat er dus eigenlijk is niks nieuws onder de zon is.

Eerbied voor de kwaliteit van Schijndel
De PvdA telt zeven locaties in de dorpskern waar gebouwd kan worden. Ook die partij komt tot de conclusie dat het voor de hand liggende terreinen zijn, maar dat is geen reden voor de sociaaldemocraten om niet enthousiast te zijn over het rapport. De PvdA vindt dat het plan “eerbied heeft voor de kwaliteiten die er al zijn en oog heeft voor het benutten van de kansen die er liggen om die te versterken”.

De PvdA is het helemaal eens met bouwen op de inbreidingslocaties: “Alleen zo wordt bijgedragen aan een dynamisch en aantrekkelijk Schijndel. Door lege en slechte plekken aan te pakken en beschikbaar te maken voor wonen”.

Omwonenden betrekken
De PvdA pleit ervoor de omwonenden van alle plekken nauw te betrekken bij de planvorming. “. We hebben te vaak meegemaakt dat omwonenden zich overvallen voelden door de plannen van de gemeente, omdat ze de ideeën uit de krant moesten vernemen bijvoorbeeld, en daardoor weerstand ontstond die eigenlijk voorkomen had kunnen worden”.

De fractie benadrukt dat zij vasthoudt aan het standpunt dat de gemeenteraad eerder innam, namelijk dat een kwart van alle nieuwe huizen sociale huurwoningen moeten zijn.

“Een bouwsteen voor Schijndel” is een lijvig en rijk geïllustreerd rapport waarin de ruimtelijke ontwikkeling van het dorp staat beschreven. Hoewel het hoofdstuk over woningbouw de meeste aandacht opeist, staat er meer in.

Elf kernwaarden
Er zijn elf kernwaarden vastgesteld, die er in essentie op neerkomen dat Schijndel groen en dorps is, goede onderwijsvoorzieningen, een bloeiend verenigingsleven en een hoog cultureel aanbod heeft. Dat moet zo blijven, vinden burgemeester en wethouders. Omdat het dorpse karakter één van die kernwaarden is kiest het college voor bouwen op locaties in de kern, in plaats van grote nieuwbouwwijken langs de randen. Bij alles wat er gebouwd gaat worden weegt het behoud van het groene karakter mee.

Dat is ook de reden waarom het college niet enthousiast is over het grote bouwplan op het terrein van Vermulst. Dat is volgens het dagelijks bestuur van de gemeente te dicht bij een belangrijk natuurgebied en het duits lijntje. “Het Duitse Lijntje wordt verder ontwikkeld tot ecologische verbindingszone van formaat. Langs het Duits lijntje loopt al een wandelroute. De wens is om hier in de toekomst een fietsroute aan te koppelen”, aldus het college.

Binnen de dorpskern zijn nu een paar plekken aangewezen waar huizen gebouwd kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld op twee grote binnenterreinen aan de Hoofdstraat. Dat was vroeger agrarisch terrein en nu zijn het opslagterreinen.

Appartementen op Bolsiusterrein
Er is ook ruimte aan de Hopstraat. Daar kunnen op de plek van enkele lange schuren korte rijen huizen worden gebouwd.

Tussen de Schootsestraat en de Kloosterstraat is volgens B&W plek voor vijftig huizen.

In het park bij de Meijgraaf kunnen zeven tot negen huizen gebouwd worden. Een andere geschikte plek is de Vossenberg/Kajuit, op de plek van de voormalige school.

De wijk Hoevenbraak is toe aan een renovatie. Dan kunnen er meteen extra huizen gebouwd worden.

Opvallend is het plan om huizen te gaan bouwen op het terrein van kaarsenfabriek Bolsius aan de Kerkendijk. Daar worden geen kaarsen meer gemaakt, maar de fabriekshallen staan er nog wel. Er staat ook nog een kantoorgebouw dat wel wordt gebruikt. Het college wil laten onderzoeken of er op de plek van de hallen appartementencomplexen in maximaal drie lagen kunnen worden gebouwd.

Het rapport Bouwsteen voor Schijndel is te downloaden via deze link.