Saamhorigheid bij Kerstboomverbranding in wijk Plein (video)

SCHIJNDEL - Zaterdag werden al vroeg in de middag de eerste kerstbomen aangevoerd voor de jaarlijkse kerstboomverbranding in de Schijndelse wijk Plein. Na twee jaar uitstel wegens corona kon dit evenement weer doorgaan. ‘En dat is goed voor de saamhorigheid in de wijk’, aldus de wijkraad.

Dries van der Heijden is als ‘hoofd kerstboomverbranding’ een van de organisatoren van dit evenement. Hij kan niet wachten tot het vuur in de brandstapel kan: “Na twee jaar corona is dit heerlijk om weer te doen. Want ja, een vuurtje stoken is van oudsher uit de prehistorie mooi om te doen en dat blijft ook mooi.”

Sociaal gebeuren
Toch is de kerstboomverbranding er niet alleen om vuur te stoken. Volgens Van de Heijden is het ook een sociaal gebeuren: “Kinderen verzamelen niet alleen de kerstbomen. Zij krijgen daar lootjes voor en er zijn prijsjes. Voor de allerkleinsten is er vanmiddag vogelhuisjes schilderen. Die huisjes worden later hier in de wijk voor de koolmezen opgehangen. En vanavond is er voor alle wijkbewoners bij het vuur een broodje worst, een glaasje glühwein of warme chocomel. Iedereen kan elkaar zo op een ongedwongen manier ontmoeten en bijbuurten.”

Vergunning
Kerstboomverbrandingen liggen letterlijk onder vuur vanwege de vermeende milieuvervuiling. Volgens een medewerker van de gemeente Meierijstad hanteert de gemeente op dit gebied een uitsterfbeleid. Dat betekent dat als er een jaar geen vergunning wordt aangevraagd dit het einde van de kerstboomverbranding betekent. Of er volgend jaar in wijk Plein opnieuw een kerstboomverbranding is? Als het aan Dries van der Heijden ligt wel. Hij is al bezig met de vergunningsaanvraag voor volgend jaar. Dus wat dat betreft kunnen de bewoners van wijk Plein in 2024 opnieuw genieten van een gezellig samenzijn met kerstboomverbranding.

Hidde, Jan en Bert leveren bijna 300 kerstbomen voor kerstbomenverbranding
Fotograaf: Jan van Oort
'lekker warm' bij de kerstboomverbranding
Fotograaf: Jan van Oort
De aanvoer van kerstbomen