RvS kijkt nog een keer naar nieuwbouw AH Sint-Oedenrode

DEN HAAG/SINT-OEDENRODE – Een overbuurman van de aan de Borchmolendijk geplande Albert Heijn zei donderdag bij de Raad van State zwaar teleurgesteld te zijn in de gemeente, die geen enkel overleg met hem zou hebben gevoerd over het nieuwbouwproject.

“Dat is toch wel het minste wat je van een gemeente kan verwachten, dat die over dit soort ingrijpende plannen zoals de komst van een grote supermarkt met omwonenden overlegt. Maar dat is niet gebeurd. Ik zit al tien jaar tegen een bouwval aan te kijken, waar de ratten uitkruipen. En straks komt daar de in- en uitrit van het parkeerterrein en krijg ik 1.900 auto’s per dag langs mijn huis,” aldus Rodenaar Hans van Vleuten tijdens een rechtszaak in Den Haag. Daar maakte Van Vleuten aan het eind van de zitting duidelijk intussen wel geaccepteerd te hebben dat de supermarkt tegenover zijn woning zal komen.


Buiten het centrum
Hoewel hij het liefst had gezien dat de AH van de Markt naar een goed bereikbare plek buiten het centrum verhuist, lijkt het onvermijdelijk dat de Zaanse grootgrutter toch naar de Borchmolendijk komt. Eerder tijdens een spoedprocedure zag diezelfde Raad van State alleen een probleem in de parkeerregeling. Die heeft de gemeente met het oog op de bodemzaak van donderdag nog een beetje vertimmerd, zodat er nu 91 parkeerplaatsen komen plus nog twee extra in een geplande groenstrook. Van Vleuten leek daar niet zo blij mee, omdat die groenstrook plus boom bedoeld is om het zicht vanuit zijn woning op het parkeerterrein zo klein mogelijk te houden. De gemeentewoordvoerder zei dat die boom er sowieso komt en dat van de 40 vierkante meter groen na aanleg van de extra parkeerplaatsen nog de helft overblijft. En mocht het nodig zijn dan kunnen er elders ook nog we parkeerplaatsen worden aangelegd, maakten de zegslieden van de gemeente Meierijstad duidelijk aan rechterstaatsraad Dana Baldinger.


Sluisplein
Die stelde nog vast dat een andere bezwaarmaker niet was komen opdagen. Die vreesde vooral en tweede in en uitrit aan het Sluisplein. Maar daar komt slechts een toegang voor fietsers en voetgangers, geen auto’s , zo verzekerde een gemeentewoordvoerder. Die vulde nog aan dat hij het erg spijtig vond dat Van Vleuten slechte ervaringen met het overleg met de gemeente heeft gehad,”ik had het idee dat er wel degelijk met omwonenden is overlegd. Maar ik zal het in het gemeenthuis nog eens onder de aandacht brengen.” Van Vleuten zei graag nog in gesprek met de gemeente te willen komen om een aantal maatregelen aan en bij zijn woning te kunnen bespreken. De Rodenaar vreest veel last te krijgen van inschijnende koplampen als de auto’s van het parkeerterrein zijn woonstraat in rijden. Overigens heeft de gemeente ook al een bouw(omgevings)vergunning verleend. Mocht de Raad van State het verhuisplan voor de AH goedkeuren dan kan de initiatiefnemer mogelijk dit jaar nog met de nieuwbouw beginnen. Uitspraak binnen enkele weken.