MEIERIJSTAD- Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Maar ook zij krijgen te maken met allerlei rouwgevoelens, zoals verdriet, angst en woede. Het kan fijn zijn om met lotgenoten van dezelfde leeftijd te praten over al deze gevoelens. Daarom start ONS Welzijn in januari met de lotgenotengroep ‘Gedeeld verdriet’.

De lotgenotengroepen voor kinderen van 8 tot 12 jaar en voor 12 tot 18 jaar bestaan al langer. Ze blijken in een behoefte te voorzien, meldt Jenny Sijbers van Ons Welzijn. “We kregen signalen dat juist de behoefte aan deze groepen extra groot is, omdat door corona meer kinderen geconfronteerd zijn met het overlijden van een dierbare. Daarom start bij voldoende aanmeldingen op 25 februari 2021 een groep voor 8 tot 12 en een groep van 12 tot 18 jaar.

Begrip, aandacht en herkenning

“Veel kinderen willen ouders niet belasten met hun angst, woede en verdriet,” vertelt Jenny Sijben. “En soms schrikken kinderen van al die gevoelens die na een overlijden op hen afkomen. In de rouwgroep vertellen we dat het normaal is dat je al deze gevoelens hebt en dat je ze er vooral de ruimte moet geven. Dat is voor kinderen vaak al een hele geruststelling. Daarnaast is het fijn dat je met leeftijdgenoten kunt praten die ook aan het rouwen zijn. Begrip, aandacht en herkenning zijn heel belangrijk.”

Rouwproces

Voor kinderen kan een rouwproces heel beangstigend zijn. Jenny Sijbers: “Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze geconfronteerd worden met overlijden, gemis en rouw. Dat gaat gepaard met veel verschillende gevoelens en stemmingen. Soms schrikken kinderen van zichzelf en denken ze dat ze abnormaal reageren. In de rouwgroep leggen we uit dat dit allemaal bij het rouwproces hoort. En natuurlijk is er alle ruimte om de vragen van jongeren te beantwoorden.”

Kleine groepen

De bijeenkomsten zijn bewust in kleine groepen, zodat er genoeg aandacht is voor elkaar én iedereen veilig zijn verhaal kan doen. De rouwgroep komt 8 keer bij elkaar. Bij voldoende aanmeldingen starten de bijeenkomsten op 25 februari. De eerste kennismaking en intake vindt plaats op 4 of 11 februari. Deelname is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Voor meer Informatie kunt u terecht bij CJG Meierijstad: 0413-381060.