Rooise wereldreizigers wachten gespannen op vlucht naar huis

(Door Joan Mutsaers)

SINT-OEDENRODE - “Papa, het is hier zo mooi. Ik word er zelfs soms emotioneel van. Ik, emotioneel. Hoor je wie dat zegt.” Het zijn de woorden van Lisa vanuit het onvoorstelbaar prachtige Nieuw-Zeeland.

Vanaf september 2019 trok zij, samen met haar vriend Ramon, door Indonesië en Australië. Wereldwonderen, cultuur, natuurschoon en avontuurlijke activiteiten maken dit onvergetelijk. De ongekende bosbranden, gevolgd door overvloedige regenval in Australië, waren misschien een voorteken. Het kon nog veel erger. Inmiddels maakt de wereldomvattende coronacrisis het enorm moeilijk om weer een vliegreis naar huis te boeken.


Blijven of toch maar richting Nederland
Lisa en Ramon hoorden veelvuldig de geluiden van thuis over de steeds weer bizarre maatregelen die zijn genomen om het virus te bestrijden. Binnen enkele dagen is het hele sociale leven tot stilstand gekomen en sluiten steeds meer landen hun grenzen. In Nieuw-Zeeland zijn er nog nauwelijks coronapatiënten en aanvankelijk wilden ze daar blijven genieten van hun vakantie die tot begin mei zou duren. Ze hadden zelfs al een adres waar ze mochten overnachten als ze niet meer verder konden reizen.



Het laatste deel van de wereldreis zou richting Vietnam gaan, maar daar kunnen ze nu niet meer terecht. Uiteindelijk hebben ze contact opgenomen met het ministerie van buitenlandse zaken en gevraagd wat ze het beste kunnen doen.



Naar Singapore en dan?
Zoals het er nu uit ziet kunnen ze op 24 maart via Sydney naar Singapore vliegen. Maar onder de huidige omstandigheden is niets zeker. Andere mensen die ze in Nieuw-Zeeland troffen zagen keer op keer hun vlucht gecanceld. Je krijgt dan een soort credits terug waar je niks meer aan hebt, omdat je toch niet meer met die maatschappij gaat vliegen op korte termijn.

In Sydney moeten Lisa en Ramon acht uur wachten voor de overstap. In Singapore kan het dagen wachten worden op een vlucht naar Amsterdam. Vooralsnog blijven ze optimistisch en moeten ze, net als vele andere landgenoten, een beetje geluk hebben om thuis te komen.