Rooise varkensboerin stapt naar de rechter om nieuw besluit Natura2000-gebieden

SINT-OEDENRODE | De Rooise varkenshoudster Doreen van den Berkmortel is een van de achttien boeren die op woensdag 8 november naar de rechtbank in Den Bosch stapten vanwege extra toegevoegde beschermde plant- en diersoorten in Natura2000-gebieden. “Ik maak me zorgen om de toekomst van mijn kinderen als jonge boeren.”
Archieffoto van boerderij in Erp.

Minister Christianne van der Wal besloot in 2022 dat er extra plant-, diersoorten en kleine ecosystemen een beschermde status krijgen in de Natura2000-gebieden. Toen de gebieden de status kregen van Natura2000 werd er nog geen woord gerept over extra soorten en landschapstypen. Het gaat bijvoorbeeld om de Kleine Modderkruiper.

‘Al die onzin’
Voor veel boeren is dat controversiële besluit een doorn in het oog, zo ook voor Doreen van den Berkmortel. “Ik maak me zorgen om de toekomst van mijn kinderen als jonge boeren.” Achthonderd Nederlandse boeren waaronder de varkenshoudster uit Sint-Oedenrode protesteren tegen het controversiële besluit en tekenden beroep aan. De achttien beroepszaken werden behandeld door de rechtbank in Den Bosch in één zitting op woensdagochtend 8 november. “Ik heb daarbij gezeten, je wordt niet zo vrolijk van al die onzin waarnaar je moet luisteren. In mijn optiek wordt de boer steeds tegenover de natuur gezet. Wij leven, wonen en werken iedere dag in de natuur. Wij laten het verder over aan onze adviseurs. Ik vind het allemaal onzinnige tijd en zoveel negatieve energie die je ervan krijgt”, zegt de varkenshoudster.

Eerder besloot minister Van der Wal dat de stikstofneerslag rondom Natura2000-gebieden omlaag moest. Veehouders krijgen daardoor veel beperkingen opgelegd. Zo krijgen ze moeilijker een vergunning om uit te breiden en probeert de overheid hen uit te kopen. Er is nog geen uitspraak gedaan over de zaken, wanneer er een uitspraak zal komen is onbekend.