Rooise ontwerper maakt kans op Hema-ontwerpprijs

Sint–Oedenrode – Het is een spannende week voor ontwerper Pim Smit (25) uit Sint-Oedenrode. Hij is één van de tien finalisten van de Hema-ontwerpwedstrijd. Komende vrijdag hoort hij tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven of zijn ontwerp van de ‘regentak’ heeft gewonnen. Nog tot en met donderdag kunnen mensen stemmen op zijn uitvinding.

De opdracht voor de Hema-ontwerpwedstrijd 2022 luidde: herontwerp een bestaand product of vind een duurzame oplossing voor een alledaagse uitdaging. De aandacht moet liggen op ‘gaat langer mee’.

Alternatief voor regenton
Pim Smit kwam dus met de regentak, een innovatief opvangsysteem voor overtollig hemelwater. “Een alternatief voor een regenton”, vertelt Pim.” “Die kan namelijk niet iedereen overal plaatsen en persoonlijk vind ik ze ook lelijk. Mijn ontwerp is letterlijk een aftakking van de regenpijp, vandaar de naam. Aan de tak hang je een gieter die zich vult met het regenwater dat door de buis loopt. Is de gieter vol, dan kan de regentak worden dichtgedraaid.”

3D-geprint
De regentak is ontworpen op de computer en gemaakt van een afbreekbaar soort kunststof met een 3D-printer. “Van idee tot uitvoering heeft me eigenlijk maar een dag gekost, dus de inspiratie was er snel,” vertelt Pim. De Hema-ontwerpwedstrijd is belangrijk in de wereld van design. “Als je wint, word je product opgenomen in de Hema-collectie en daar ook verkocht. Dat geeft nationale en internationale bekendheid.”

Pim Smit is geboren in Sint-Oedenrode. Hij studeerde Industrial Design aan de TU in Eindhoven, liep als ontwerper stage bij Ahrend kantoormeubelen, werkte links en rechts voor kleinere bedrijven en is sinds begin dit jaar serieus voor zichzelf begonnen met zijn eigen bedrijf: Pim Smit Design. Hij heeft zijn eigen werkplaats/studio in een oude klompenfabriek aan de Schijndelseweg in Sint-Oedenrode. Zijn grote droom is om uiteindelijk zelfstandig producten te gaan ontwerpen.

De regentak aan een waterafvoerpijp
Fotograaf: Noortje Schevers