Roois volksfeest met kermis en evenementen kan doorgaan

SINT-OEDENRODE – Het volksfeest van kermis en kleine evenementen op de Markt in Sint-Oedenrode gaat door. Wie eraan mee wil doen moet zich wel aan veel regels houden. De regels voor de evenementen van de horeca zijn strenger dan die voor de kermis.

De roep vanuit de bevolking om het jaarlijkse volksfeest was voor de gemeente reden om alles uit de kast te halen. De afgelopen weken werd de puzzel gelegd en na de persconferentie van het kabinet van afgelopen vrijdag konden ook de laatste stukjes worden gelegd.

Met hekken afgezet

De kermis wordt weer op de Markt gehouden. Het kermisterrein wordt met hekken afgezet. Er komen vier ingangen. Maximaal mogen er 1600 mensen op het kermisterrein zijn. Zij moeten zich houden aan anderhalve meter afstand. Boa’s en beveiligers zullen daar op letten.

Mensen die het kermisterrein op willen hoeven geen bewijs te tonen dat ze ingeënt zijn omdat een kermis een doorstroomevenement is. Wanneer er 1600 mensen binnen zijn moeten nieuwe bezoekers wachten tot mensen het terrein hebben verlaten. Dat wordt nauwkeurig bijgehouden.

Ervaring met deze manier van werken tijdens kermissen in Schijndel en Veghel hebben geleerd dat de wachttijd ongeveer tien minuten is.

Horeca-ondernemers in het centrum van Sint-Oedenrode mogen buiten bij hun zaak kleine evenementen organiseren. Dat betekent dat er bijvoorbeeld zangers of DJ’s mogen optreden.

Strengere regels

Voor die evenementen gelden veel strengere regels. Er mogen maximaal 750 mensen toegelaten worden. Die moeten zich allemaal tevoren online aanmelden. En al die bezoekers moeten aantonen dat ze coronavrij zijn. Volgens wethouder Harry van Rooijen krijgen ze ook polsbandjes.

Er komt met hekken een scheiding tussen het kermisterrein en de evenementen van de horeca. Normaal mogen evenementen tot ’s nachts één uur duren, nu moeten die ook, net als de horeca, om middernacht stoppen. Ze mogen alleen maar buiten plaatsvinden.

De kermis vindt plaats van 21 tot en met 25 augustus. Het is de vraag hoeveel attracties er zullen komen want volgens wethouder Van Rooijen heeft door de late beslissing een aantal exploitanten al voor andere kermissen gekozen.