Roois bedrijf krijgt Agrifoodpluim

SINT-OEDENRODE- Het Rooise bedrijf GroeneWoudGAS heeft van de Provincie Noord-Brabant de Agrifoodpluim gekregen. Dat is een aanmoedigingsprijs voor ondernemers die een innovatieve bijdrage leveren aan de overgang naar een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrifoodsector in Brabant. Ondernemer Frank van Genugten kreeg deze prijs, omdat hij van koemest gas maakt.

GroeneWoudGAS haalt elke dag de verse koemest van 18 melkveehouders in Sint-Oedenrode op. In die mest zit namelijk nog biogas. Dat gas wordt opgevangen, waarna het methaan en de CO2 van elkaar gescheiden worden. Daarna wordt het methaan gecomprimeerd naar 89%, want dat is het methaangehalte van ons bekende aardgas. Daarna gaat het ‘groene gas’ het gasnet in. In de winter gaat het om 3200 kuub per dag in Sint Oedenrode, Nijnsel, Olland en Boskant. In de zomer kan Groenewoud zelfs alle huishoudens daar voorzien van het groene gas.

Koemest als grondstof
Ook de gasloze koemest wordt tot een grondstof verwerkt. Een deel wordt een fosfaatrijke bodemverbeteraar met veel organische stof die naar akkerbouwers in binnen- en buitenland gaat, en als korrel naar consumenten voor de tuin. Een ander deel, da vol zit met stikstof en kalium, gaat als kunstmestvervanger terug naar de melkveehouders die hun mest bij GroeneWoudGAS aanleverden. Sinds kort wordt een deel van de gasvrije, gedroogde en geurloze koemest ook verwerkt in houtpanelen voor isolatiemateriaal.