Rooi Kermis gaat door, maar is het dan nog Rooi Kermis?

(Door Jan de Vries)

SINT-OEDENRODE – Rooi Kermis gaat door. Na een paar weken speculeren viel maandag de beslissing. In verband met de coronacrisis komen de attracties niet op de Markt maar op de Neul aan de rand van het centrum.

Rooi Kermis is een fenomeen. Jaarlijks stroomden dagelijks duizenden mensen naar de Markt van Rooi om zich daar te vermaken op de kermis en de terrassen daar omheen. Kermis en kroeg zijn in Brabant onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat geldt in het kwadraat voor Rooi Kermis.

Jeugd en familie
Die twee zijn nu uit elkaar gehaald. De kermis is verplaatst en de kroegen krijgen geen extra terrassen, want die hadden ze al vanwege de coronacrisis. De kermis wordt bovendien toegespitst op jeugd en familie.

Het kan niet anders of het zal betekenen dat Rooi Kermis niet meer hetzelfde zal zijn. Kermissen buiten het centrum lijden sowieso al onder de afwezigheid van kroegen en terrassen die zorgen voor de oerhollandse gezelligheid.

Park Hilaria in Eindhoven, dat op een toegangsweg naar het centrum wordt gehouden, kende ook een moeizame start. Later groeide “de kermis met een hek er omheen” uit tot een attractie waarvan de kermiswereld zich afvraagt waarom die niet in heel Nederland wordt gekopieerd? Misschien omdat in het gemiddelde Nederlandse dorp de beleving van kermis anders is dan in technostad Eindhoven.

Kermisfestival
In Den Bosch ontstond een enorme discussie toen voor het eerst het plan werd geopperd om de kermis weg te halen uit het centrum en te verplaatsen naar het parkeerterrein van de Brabanthallen. De meeste mensen vonden dat de kermis in het centrum thuishoorde.

De ene kermis is de andere niet. Waar in grote steden kermissen misschien nog kunnen uitgroeien tot zelfstandige attractieparken of zelfs kermisfestivals, ligt dat op een dorp anders. Daar is de kermis een ontmoetingsplek in het centrum, tussen de kroegen, waarvoor oud-inwoners soms speciaal “naar huis komen”, zoals ze dat ook tijdens carnaval doen.

Als je in een dorp de kermis verplaatst zoals nu in Sint-Oedenrode gebeurt, voelt dat als een amputatie.

Dat neemt niet weg dat het voor de kinderen en de families fijn is dat er in deze vervelende tijd tenminste nog iets is om naar uit te kijken. Maar Rooi Kermis wordt het niet.