RondOMSport: ijszwemmen, hockey en denksporten

MEIERIJSTAD - In het maandelijkse sportprogramma RondOMSport van Omroep Meierij deze maand Hockey en ijszwemmen.

Presentatoren Luuk van Schijndel en René Klomp ontvangen in deze uitzending Anne Biemans, speelster van het eerste dameselftal bij Hockeyclub Geel-Zwart en ijszwemmer Roel Janssen.

‘We maken onze eigen doelstellingen’
Hockeyster Anne Biemans vertelt in de uitzending hoe ze op jonge leeftijd de sport hockey is gaan beoefenen. “Meiden om me heen waren destijds al aan het hockeyen en vroegen of ik in hun team wilde komen.” Deze meiden zijn later ook vriendinnen van haar geworden, maar toch merkte Anne dat zij boven hen uit steeg. “In de jeugd heb ik wel geprobeerd om bij mijn vriendinnen in het team te blijven, maar toen ik de kans kreeg om in het eerste elftal te komen, heb ik die ook gepakt.

Het eerste dameselftal van Geel-Zwart speelt momenteel in de eerste klasse en dat was tien jaar geleden wel anders. “We spelen nu al twee jaar in de eerste klasse en dat is lang niet altijd zo geweest.” Een echte doelstelling is er niet gegeven vanuit het bestuur, dat doen de dames zelf. “Bij Geel-Zwart maken we onze eigen doelstellingen. Dit geeft ons ook meer vrijheid en met elkaar weten we ook wat we kunnen bereiken. Voor dit jaar is dat het bereiken van de vijfde of zesde plek in de competitie.”

‘De koude temperaturen ben ik nu wel gewend’
IJszwemmen wordt gedaan in wedstrijdbaden met een watertemperatuur die lager is dan vijf graden. Roel Janssen uit Boskant heeft er zijn sport gemaakt. “Toen ik klein was kwam ik erachter dat koude temperaturen voor mij geen probleem zijn. Na een tijdje merk je er ook niks meer van. Je raakt er als het waren aan gewend.” Janssen is zelfs zo gedreven dat hij nationaal kampioen is geworden.
Zijn doel is nu om deel te nemen aan het wk in 2021. “Na de Nederlandse kampioenschappen wil ik me gaan meten met de internationale top. Ik moet me natuurlijk wel eerst kwalificeren”, vertelt Janssen.

In de rubriek Onze Club dook Hans Hultermans in de wereld van de denksport. Cabaretier Mark van de Veerdonk neemt de Meierijse sportwereld op de hak in zijn maandelijkse column.
RondOMSport is deze week elk uur te zien op televisie. Voor de exacte uitzendtijden zie onder TV-gids op deze pagina. Voor wie liever online kijkt sluiten we het filmpje bij.