Rondleidingen in Servatiuskerk Schijndel tijdens monumentendag

SCHIJNDEL – De VVV in Schijndel en de Stichting Smitsorgel en Beiaard hebben voor komende zaterdag 12 september van alles georganiseerd in verband met de nationale orgeldag en de open monumentendag.

Er zijn rondleidingen in de Sint-Servatiuskerk en er is een mogelijkheid om de organist en de beiaardier op de vingers te kijken.

De eerste rondleiding begint om 12:00 uur, de tweede om 13:30 uur en de laatste om 15:00 uur. In verband met de coronamaatregelen moeten belangstellenden zich tevoren aanmelden via

info@smitsorgelschijndel.nl.

Geschiedenis van de kerk

Jan Buil leidt de deelnemers door de geschiedenis van de Sint Servatiuskerk aan de Markt in Schijndel en eindigt zijn rondleiding bij het koororgel voor in de kerk.

Bij het koororgel neemt een van de aanwezige organisten – Kees Doornhein, of Johan Dekker – het van Jan Buil over. De deelnemers krijgen tekst en uitleg over de werking van een pijporgel en kunnen in het binnenste van een orgel kijken terwijl het wordt bespeeld.

Daarna gaan telkens groepjes van vijf mensen met beiaardier Joost van der Werf de toren in naar de speelkamer van het carillon, gevolgd door organist Kees Doornhein die vijf mensen mee naar boven neemt naar het monumentale Smits-orgel.