Roep om autoluwe Markt in Rooi wordt luider

SINT-OEDENRODE – Het autoluw maken van de Markt en het afsluiten van de Neulstraat in Sint-Oedenrode moeten bespreekbaar worden gemaakt. Dat schrijven het Kernteam Markt en de ondernemersvereniging Natuurlijk Sint-Oedenrode in een brief aan de gemeenteraad.


In juni hield de ouderenvereniging Senior Rooi een enquête onder de 1500 leden. Ook daaruit bleek een voorkeur voor het weren van autoverkeer via de Neulstraat. Dat is de weg tussen de Markt en verzorgingshuis Odendael.

Op dit moment staat de herinrichting van de Markt in Rooi ter discussie. Gesprekspartners zijn onder meer Natuurlijk Sint-Oedenrode en het Kernteam. Beide laten de gemeenteraad weten dat ze tevreden zijn over de inspraakprocedure. Ondertussen hebben inwoners en Senior Rooi aan de bel getrokken over het autoverkeer op en rond de Markt. Volgens de twee organisaties willen veel mensen dat het plein een echte verblijfplek wordt. Daar past het autoluw maken van de Markt bij en het weren van het verkeer in de Neulstraat.

Tevreden over inspraak

Volgens het Kernteam en NSO is daar nog te weinig over gediscussieerd. Om te voorkomen dat er te snel keuzes worden gemaakt willen ze tijdens de volgende inspraakronde dat onderwerp nadrukkelijk op de agenda zetten. “Het zou in onze ogen niet goed zijn als er onvoldoende wordt geluisterd naar de signalen vanuit het burgerparticipatietraject en de stem van de inwoners hierin onvoldoende wordt gehoord,” aldus de twee organisaties in de brief.

Tijdens de allereerste reacties op het inrichtingsplan voor de Markt bleek dat de meeste inwoners van Rooi gezelligheid op de Markt wel belangrijk vinden, maar minstens zo belangrijk vinden ze het dat ze daar met de auto kunnen komen. Het Kernteam en NSO stellen nu voor te praten over het autoluwer maken van de Markt en toch genoeg parkeergelegenheid over te houden.